Mi a naprendszer fő sikja és a nap (galaxis középpontja körüli) kerinhési pályája között bezárt szög?
Jól tippeltél #1, 60,2 fok.
"...hogy nyáron kb hogy áll a Föld tengelye."
Na ez az ami teljesen fölösleges volt,ugyanis a Föld tengelyének szöge nem változik. Szóval nem igazán értem hogy számoltad bele ;)
Az viszont érdekelne azt honnan tudtad meg hogy a Nap pontosan merre is halad perpillanat, mert ugye azt -remélem- nem kell mondanom, hogy nem körpálya az ominózus pálya
És még egy apróság...
Tegyük fel a Nap a Naprendszerrel pont a galaxis közepe felé haladna... vagy épp kifelé... Esetleg lefelé, netán felfelé merőlegesen. Szerinted miben különbözne a látott kép? Elárulom: semmiben :P
Én is úgy értelmeztem, hogy a naprendszer síkja és a galaxis síkja által bezárt szög a kérdés, tehát ha a nap más síkban kering, akkor persze azt nem lehet szabad szemmel megbecsülni.
Az évszak szerintem azért fontos, mert nyáron és télen a tejút más-más részeit látjuk éjszaka.
" tehát ha a nap más síkban kering, akkor persze azt nem lehet szabad szemmel megbecsülni."
No pont az a gond, hogy a Nap pályája még erős jóindulattal sem nevezhető körpályának:
Itt mindjárt az első ábra mutatja a jelenséget. A Naprendszer a Galaxis középpontja körüli (közel) körpályától hol lefelé hol felfelé kitér nagyjából egy színuszhullám alakú módosulattal. Szóval ezen keringési pályának maximum a vetülete az, ami (közel) kör alakú!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!