Mi az élet? Mi az, ami egy kupac kémiai elemet (szén, oxigén, nitrogén, hidrogén, kén stb. ) élővé tesz?
Én nem pontoztam le.
Ezt honnan veszed?
"Mi az, ami egy kupac kémiai elemet (szén, oxigén, nitrogén, hidrogén, kén stb. ) élővé tesz?"
Ez a kérdés. Nagy betűkkel ki van írva a lap tetejére.
Le van írva a válaszokba. Mázlijuk volt: jó sorrendben álltak össze. A mázli mibenlétét és módjait a kémia és a fizika írja le. Egy marék szén is lehet gyémánt vagy grafit vagy sima kőszén, így felmerülhet a kérdés: mi tesz egy marék szenet gyámánttá. Az, hogy nem hatszöges, hanem tetraéderes a szerkezete. Az pedig úgy alakul ki, hogy magsabb nyomáson van.
Az élőlényeket alkotó elemekből összerakható egy csomó más dolog is. A nem élő és az élő közt a helyes sorrend a különbség. (Amit nyilvén nem fogok itt konkrétan kilistázni neked, mert többmillió molekuláról van szó.)
Nem érted.
Okés, hogy jó sorrendben álltak össze. És akkor mi van?
Jó sorrendben álltak össze a hidrogén és a klór atomo ka sósavban is, az mégsem él.
Tudom, azért mert abban nincsenek szerves vegyületek. De a gyémántban is vannak szerves vegyületek, mégsem él.
Arra lennék kíváncsi, hogy mi az az "eszencia", az a jelenség, ami az élőt élővé teszi.
A lélek? Lehet.
De a lélek megfoghatatlan, mérhetetlen, kimutathatatlan. Az sem bizonyított, hogy létezik. Emellett pedig a növényeknek, egysejtűeknek meg hasonlóknak nehezen lehet lelkük. mégis élnek.
Vagy mondok még valamit:
Egy hullában is megfelelő sorrendben vannak az atomok, meg egy levágott karban is. Ezek mégsem élnek.
többféle modell leírás létezik arról, h mi az élő. néhány kritérium teljesen egyértelmű: szaporodás, információátvitel, változékonyság, állandó anyag- és energiaforgalom, homeosztázis... most biztos kihagytam valamit, nem tudom.
itt van példának egy modell:
Chemoton modell:
I.ciklus: membrán ciklus: a membrán egyforma darabokból épül fel
II.ciklus: anyagcsere ciklus: felépíti a membránt
III.ciklus: örökítőanyag ciklus: leírja, h kell felépülnie a membránnak
eszerint a modell szerint, ha ez a 3 ciklus meg van, akkor az adott rendszer élőnek tekinthető.
de ez csak egy példa volt.
"Egy hullában is megfelelő sorrendben vannak az atomok, meg egy levágott karban is. Ezek mégsem élnek."
Nem, nincsenek, ugyanis ha megfelelő elrendezésben lennének, akkor nem hulla lenne, hanem élne.
Azt nem vagy hajlandó tudomásul venni, hogy az élő az, ami mutatja az életfunkciókat, és az életfunkciókat a megfelelően elrendezett anyag mutatja. Nincsen itt semmiféle további "miért".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!