Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Fekete lyukak eseményhorizontj...

Fekete lyukak eseményhorizontjának átlépése?

Figyelt kérdés

Azt írják hogy az " idődilatáció azt eredményezi, hogy az űrhajós, kívülről nézve tulajdonképpen soha nem halad át az eseményhorizonton. Másképpen megfogalmazva, az a pillanat, amikor áthaladna rajta, mindig a jövőben marad, és sosem kerül át a múltba."

(Wikipédia)

"Tegyük fel, hogy egy rettenthetetlen űrhajós a vele együtt éppen összeroppanó csillag felszínéről, saját órájának jelzése alapján másodpercenként jeleket küld a csillag körül keringő űrhajónak. Az órája mutasson mondjuk 11:00 órát akkor, amikor a zsugorodó csillag sugara eléri a kritikus értéket: a gravitációs tér annyira megerősödik, hogy semmi se hagyhatja el a felszínt. Az űrhajós jelei ettől kezdve nem érik el az űrhajót. 11:00 felé közeledve, az űrhajón figyelő társak egyre növekvő időközöket mérnének két egymást követő jel megérkezése között. Ez a hatás egészen 10:59:59-ig nagyon gyenge maradna. Az űrhajós 10:59:58-asjelzése után alig több, mint egy másodpercet kellene várnunk a 10:59:59-es jelre, viszont a világ végezetéig várhatnák a 11:00-s jelet. Az űrhajós órája szerint 10:59:59 és 11:00 között a csillag felszínéről kibocsátott sugarak az űrhajóból szemlélve végtelen időtartamon terülnek szét. Az űrhajót egymás után elérő fényhullámok között mind hosszabb idő telik el, ezért a csillag fénye egyre vörösödik és halványodik. Végül a csillag annyira elhalványul, hogy többé nem is látható az űrhajóról; mindössze egy fekete lyuk marad belőle az űrben. A csillag gravitációs ereje azonban nem változik, az űrhajó tehát továbbra is ugyanazon a pályán kering."

(Stephen Hawking Az idő rövid története)

Vagyis az űrhajós ha nem halna bele akkor megélné hogy átlépi az eseményhorizontot véges idő alatt, ezt az időtartamot a külső megfigyelő nem bírná kivárni mert számára egy örökkévalóság (végtelen hosszú idő lenne).

Külső megfigyelő számára semmi sem lépheti át az eseményhorizontot.

Ennek ellent mond:"Fekete lyukról tehát akkor beszélünk, ha a hatalmas tömeg olyan roppant sűrűségű, és ennek következtében olyan kicsi, hogy elfér az általa létrehozott eseményhorizontban. Ebben az esetben ugyanis az égitest minden pontja az eseményhorizonton belül van, így az eseményhorizonton kívülről az égitest egyetlen pontja sem látható." (Wikipédia)

Az eszt elszenvedő űrhajós meg hogy lépheti át az eseményhorizontot ha a fekete lyuk egyáltalán véges ideig létezik a külső megfigyelő számára is (még ha sokkal több ideig is mint az ősrobbanás óta eltelt idő)

Ha én halhatatlan lennék és bemerészkednék egy fekete lyukba (az én logikám szerint) azt látnám hogy közeledek felé, feszítene, szétszakítana, de mielőtt az eseményhorizontjához érnék addigra megszűnne létezni az egész, és pillanat alatt a világegyetem tíz a sokadikon évvel később állapotát látnám az idődilatáció miatt.

2013. márc. 27. 19:39
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

"A könyv azt írja hogy az mindig a jövőben marad és sosem kerül át a múltba. "

Fogd már fel: ÚGY LÁTSZIK, MINTHA...

A VALÓSÁGBAN pedig (ami kívülről NEM LÁTHATÓ) - gyorsan beesik.

Tényleg képtelen vagy felfogni a látszat és a valóság közötti különbséget???

2013. ápr. 3. 02:21
 22/29 A kérdező kommentje:
Értem, felfogtam. Ha tényleg jól beszélsz akkor a könyvnek máshogy kellett volna fogalmazni, igaz hogy fordítva van a könyv, ezek szerint nem jól. Épp ezért kértem irodalmat ami alátámasztaná.
2013. ápr. 3. 13:25
 23/29 anonim ***** válasza:

"igaz hogy fordítva van a könyv, ezek szerint nem jól"

Ember!

Mi van itt fordítva?

Azt írj a könyv, hogy a valóságban soha nem esik be, viszont úgy látszik, mintha beleesne? Mert ekkor lenne fordítva.

Nem.

A könyv írójának halvány lila fogalma sincs a valós jelenségről, és fogalma sincs a valóság és a látszat közötti különbségről.

Itt a látszatot úgy írta le, mintha az lenne a valóság - úgy, hogy erről fogalma se volt. Ő azt hitte, hogy a valóságot írja le!

Épp ezért 100% biztos, hogy ezt nem egy tudós írta.

Esetleg valaki olyan, aki nem értette meg jól, és ezek után szépen kiforgatta a tudós szavait.

2013. ápr. 4. 02:37
 24/29 anonim ***** válasza:
0%

Na, akkor tisztázzuk, mert itt senki sem ért semmit:

Fekete lyuk nem létezik, mert mire maga a fekete lyuk átlépné a saját eseményhorizontját, ahhoz végtelen idő kellene. Tehát létezik, majd a végtelen távoli jövőben. De addig nem.

Innentől kezdve a fekete lyukról szóló minden elmélkedés ostobaság.

2013. ápr. 4. 03:21
 25/29 A kérdező kommentje:

"Mi van itt fordítva?"

Angolról magyarra van fordítva.

Ahogy te értelmezted félre a "fordítva" szót úgy magyartalan a mondat, akkor úgy írtam volna hogy fordítva van a könyBEN.

------

"Na, akkor tisztázzuk, mert itt senki sem ért semmit:

Fekete lyuk nem létezik, mert mire maga a fekete lyuk átlépné a saját eseményhorizontját, ahhoz végtelen idő kellene. Tehát létezik, majd a végtelen távoli jövőben. De addig nem. "

Ebből kiindulva tettem fel a kérdést, azzal a különbséggel, hogy van fekete lyuk mert mégiscsak vannak ilyen fekete "gödrök" az űrbe hogy ami a közelébe kerül minden beleesik és nem látjuk többé.

Újraidézem:

Ennek ellent mond:"Fekete lyukról tehát akkor beszélünk, ha a hatalmas tömeg olyan roppant sűrűségű, és ennek következtében olyan kicsi, hogy elfér az általa létrehozott eseményhorizontban. Ebben az esetben ugyanis az égitest minden pontja az eseményhorizonton belül van, így az eseményhorizonton kívülről az égitest egyetlen pontja sem látható." (Wikipédia)

Az elszenvedő idejében ez a végtelen hosszú idő véges időtartam alatt terül szét. Ezért érdekes.

A könyv így definiálja a fekete lyukat: "A téridő tartománya, ahonnan az erős gravitáció következtében semmi, még a fény se szökhet meg."

------

Forrást kérek, mert nem az érdekel hogy ki tudja minél hihetőbben a saját állítását megmagyarázni!

2013. ápr. 4. 11:20
 26/29 Wadmalac ***** válasza:
100%

Elég nehéz lesz a vitában megoldásra jutnotok, amikor még a világ tudósai sem tudnak:

[link]

2013. ápr. 11. 08:15
 27/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm @Wadmalac, a te válaszod többet ért mint az összes többi. Ilyen választ vártam. A lényeg az volt hogy a válaszhoz forrást is kérek feltüntetni, végre valaki fel is fogta hogy milyen választ várok, abból indultam ki hogy értelmes emberek írnak válaszokat, ebből arra következtettem hogy megfelelő választ kapok. Mégsem így történt csak nagy sokára. Mellesleg meg alap dolognak tartom ha tudományos dologról beszélünk akkor fel is tüntetjük a forrást. Másmilyen választ el sem fogadok és belekötök, ha külön többször is leírom hogy forrást kérek. Nem tudom értelmezni hogy miért nem ilyen választ kaptam hamarabb és (@Wadmalac-ot leszámítva) mi zajlott le a válaszírók agytekervényeiben.

Köszönöm még egyszer, én nem találtam magamtól megfelelő forrást.

2013. ápr. 11. 18:22
 28/29 Wadmalac ***** válasza:
Nem érzem magam gurunak a témában, a személyes véleményem meg ilyen horderejű kérdésnél hangyapuki a tornádóban. Úgyhogy inkább linkeltem a nálam okosabbakat, ha ők tanácstalanok, nekem kutya kötelességem annak lenni. :)
2013. ápr. 12. 07:16
 29/29 A kérdező kommentje:

Jól beszélsz. Egyesek azt hiszik hogy ők tudják, persze igazolni nem tudják. Valójában még a világ tudósai sem tudják, a tudomány nem tart ott. Ezen a ponton összeomlik az ismert fizika törvénye. Az kétségtelen hogy nagyon érdekes objektumok ezek a fekete lyukak.

Minél több mindent tudok egyre jobban úgy érzem hogy az szinte semmi amit tudok, egyre több megválaszolatlan kérdés merül fel.

2013. ápr. 12. 14:21
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!