Akkor most le fog esni a gyűrű az ujjadról? ; avagy
Nem gondolom, a Szaturnuszból kiindulva.
Annak is rengeteg pásztorholdja van, ami a gyűrűk között kering.Tulajdonképpen azért van több gyűrű, mert a gyűrűben keringő pásztorholdak megtisztították a gravitációs mezejükkel a pályájukat.
Ha igaz lenne,amit kérdezel,ez nem történt volna meg.Persze, a folyamat elején biztosan ütköztek a holdak a törmelékkel, de később a gravitációjuk miatt megtisztult a holdak pályája.
Szóval szerintem ha a gyűrű mérete nem minimális a hold méretéhez képest, akkor nem alakul ki ilyen helyzet.
Dubi: ;) Most regisztraltam, s tele vok kérdésekkel.
Karbonát: Pont emiatt vetődött fel bennem a kérdés. Úgy értem, hogy lehetséges lehet, hogy azoknak a holdaknak a gravitációja előbb utóbb magaba építi a gyűrűanyagot, és ahogy növekednek a holdak, eltűnik minden gyűrű?
Nem,ilyen csak akkor lehetne, ha a hold mérete nagyon nagy a gyűrűéhez képest.
A Szaturnusznál ilyen nem fordulhat elő, óriási gyűrűi vannak, és hozzá kicsi holdjai.
Ha már megtisztult a hold pályája, az azt jelenti, hogy a gyűrű maradék részét már nem tudja magához vonzani,mert az túl távol lesz ahhoz, hogy a hold tömegvonzása ne legyen elhanyagolható.
Ezért mondtam,hogy csak akkor tudja teljesen magába építeni a gyűrűt a hold, ha a gyűrű a holdhoz képest olyan kicsi, hogy a hold tömegvonzása a gyűrű egészére sem hanyagolható el.
Még valami:
Hiába nyer anyagot a hold, miközben megtisztítja a pályáját, ez nem növeli olyan mértékben a tömegvonzását,hogy jelentősebben nagyobb területről gyűjthessen újabb anyagot a gyűrűből,így nem képes elfogyasztani a gyűrűt,kivéve abban az esetben,amit már leírtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!