Árnyékolható-e a mágneses tér?
Vassal árnyékolható.
De olyat nehéz csinálni, hogy egy mágnes egyik oldalát árnyékolod le: olyat tehetsz, hogy amit árnyékolni akarsz, azt bevonod vassal. Ez azért van, mert a vas mágneses vezetőképessége sokszorosa a levegőének: tehát az erővonalak abban fognak menni. De, ha megszakítod a kört, akkor az erővonalaknak végül a levegőn is át kell menni, úgyhogy ez itt nem segít!
Monopólust ha sikerül készíteni, akkor pedig fordulj a Nobel-díj bizottsághoz!
A vas is felmágneseződik egy idő után és továbbvezeti a mágneses hullámokat...
Szerintem elektro tekerccsel lehet árnyékolni vagy aluminiummal..
De amúgy hova kell ez? Mit akarsz megvédeni a mágnesességtől?
Egy vincsit tök felesleges hiszen abban is elektormágnes rángatja a fejet. Extrém erős mágneses tér esetén szükséges csak megvédeni dolgokat a mágnesességtől pl egy 3 kilós hangfalmágnes 10-15 cm es környezetében..
A levegőnek nincs mágneses vezetőképessége!! Ekkora baromságot még sosem hallottam!!! A Mágneses hullámok csak a vasra hatnak semmi másra, az űrben ahol nincs levegő ott is müködnek a mágnesek!! A mágnesességet meg nem illik összekeverni a gravitációval (tömegvonzás)
Az iránytűk a föld magjának mozgásban levő vastartalma miatt működnek, Mivel a föld magja a többmillió tonna olvadt kö és vas illtve kobalt elegy forog a bolygóban több ezer kilométeres sebességgel, és a mozgás hatására jön létre a föld két mágneses pólusa észak és dél!
Az eddigieket köszönöm, nem akarok semmit megvédeni, a kérdés minden ok nélkül vetődött fel még régebben, és sehogy nem találom rá a választ. A rúdmágnes példámon nem az egyik pólus árnyékolására gondoltam, hanem a két pólus közti tengely egyik oldalát (2 dimenzióra egyszerűsítve). A tenelyre különben szimmetrikus a mező, gondolom, lehet-e ezt jelentősen módosítani vmiféle árnyékolással?
Szemléletesebben; egyik oldalán kisebb távolságból rántson magához pl. egy vasgolyót, mint ugyanazt a tengely másik oldalán. Nem tudom ez így érthető-e, én értem... :))
Persze!
Megfelelő erősségű bipoláris elektromágneses tekerccsel amit köréépítesz!
Lényegében egy inverz elektromágnest építesz ezzel, csak itt akkor nem lesz mágneses erő ha a tekercsben áram van!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!