Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Árnyékolható-e a mágneses tér?

Árnyékolható-e a mágneses tér?

Figyelt kérdés
Keresgéltem már a neten, eddig vmi vastag vasköppenyt emlegetet csak egy helyen, laikusnak (nekem) nem épp értelmezhető módon. Pl. egy rúdmágnes féloldalasan (hosszában) bevonható-e vmi anyaggal, hogy torzuljonak a megneses erővonalak? Ha igen, mely anyagokkal?
2009. szept. 13. 04:47
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan nem tudom hogy hogy lehet és mivel, de ha jól tudom, az újabb winchesterek meg számítástechnikai eszközök is le vannak árnyékolva hogy a mágnes el ne rontsa az egészet
2009. szept. 13. 07:24
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Hát a rúdmágnest hiába árnyékolod le, mert nem lesz belőle monopólus: a maradék kilógó része lesz egy rúdmágnes. Amúgy a faraday kalitka környékén kutass.
2009. szept. 13. 09:55
 3/14 anonim ***** válasza:
82%

Vassal árnyékolható.

De olyat nehéz csinálni, hogy egy mágnes egyik oldalát árnyékolod le: olyat tehetsz, hogy amit árnyékolni akarsz, azt bevonod vassal. Ez azért van, mert a vas mágneses vezetőképessége sokszorosa a levegőének: tehát az erővonalak abban fognak menni. De, ha megszakítod a kört, akkor az erővonalaknak végül a levegőn is át kell menni, úgyhogy ez itt nem segít!

Monopólust ha sikerül készíteni, akkor pedig fordulj a Nobel-díj bizottsághoz!

2009. szept. 13. 12:22
 4/14 anonim ***** válasza:
59%

A vas is felmágneseződik egy idő után és továbbvezeti a mágneses hullámokat...

Szerintem elektro tekerccsel lehet árnyékolni vagy aluminiummal..

De amúgy hova kell ez? Mit akarsz megvédeni a mágnesességtől?

Egy vincsit tök felesleges hiszen abban is elektormágnes rángatja a fejet. Extrém erős mágneses tér esetén szükséges csak megvédeni dolgokat a mágnesességtől pl egy 3 kilós hangfalmágnes 10-15 cm es környezetében..

2009. szept. 13. 12:43
 5/14 anonim ***** válasza:

A levegőnek nincs mágneses vezetőképessége!! Ekkora baromságot még sosem hallottam!!! A Mágneses hullámok csak a vasra hatnak semmi másra, az űrben ahol nincs levegő ott is müködnek a mágnesek!! A mágnesességet meg nem illik összekeverni a gravitációval (tömegvonzás)

Az iránytűk a föld magjának mozgásban levő vastartalma miatt működnek, Mivel a föld magja a többmillió tonna olvadt kö és vas illtve kobalt elegy forog a bolygóban több ezer kilométeres sebességgel, és a mozgás hatására jön létre a föld két mágneses pólusa észak és dél!

2009. szept. 13. 12:49
 6/14 anonim ***** válasza:
0%
Többek között ennek köszönhetö a föld forgása is!
2009. szept. 13. 12:51
 7/14 anonim ***** válasza:
37%
Ami pedig nem mágneses elven tárol például mikrochippek azokat nem kell mágnesesség ellen védeni.
2009. szept. 13. 12:55
 8/14 A kérdező kommentje:

Az eddigieket köszönöm, nem akarok semmit megvédeni, a kérdés minden ok nélkül vetődött fel még régebben, és sehogy nem találom rá a választ. A rúdmágnes példámon nem az egyik pólus árnyékolására gondoltam, hanem a két pólus közti tengely egyik oldalát (2 dimenzióra egyszerűsítve). A tenelyre különben szimmetrikus a mező, gondolom, lehet-e ezt jelentősen módosítani vmiféle árnyékolással?

Szemléletesebben; egyik oldalán kisebb távolságból rántson magához pl. egy vasgolyót, mint ugyanazt a tengely másik oldalán. Nem tudom ez így érthető-e, én értem... :))

2009. szept. 13. 19:22
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Persze!

Megfelelő erősségű bipoláris elektromágneses tekerccsel amit köréépítesz!

Lényegében egy inverz elektromágnest építesz ezzel, csak itt akkor nem lesz mágneses erő ha a tekercsben áram van!!

2009. szept. 14. 03:10
 10/14 anonim ***** válasza:
igen. pl. egy vasmaggal eltéríthetőek a mágneses erővonalak. lásd:hegesztő transzformátor(hetra)
2009. szept. 19. 09:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!