Melyik a legerősebb mesterséges anyag?
Én a szénszálat mondanám.
Talán a legismertebb felhasználása a F-1-es autók karosszériája.
Nagyon kemény, erős anyag, repeszek nem mennek át rajta. Rugalmas- mert nem rideg :)
Tűzálló- gondolom láttál már F-1 autót kigyulladni és csak a kaszni marad meg belőle. De pontos adatot nézz a wikin
"Rugalmas- mert nem rideg"
Ez sem igaz. Attól hogy egy anyag rideg, még lehet rugalmas. Az üveg is rideg mégis rugalmas.
A rideg ellentéte a képlékeny, nem a rugalmas. Ami rideg, az törésig rugalmas, nincs (vagy nagyon kicsi) képlékeny alakváltozása.
Keménység:
Gyémánt. Még mindig. A mesterséges gyémánt is.
Szakítószilárdság:
A fullerén cső utolérte a gyémántot.
Rugalmasság:
Ismét a fullerén cső
Hőállóság:
Különböző oxidkerámiák. Itt a szén alapú anyagokkal a probléma az éghetőség, gyémánt is elég valahol 1000 fok körül, oxigénmentes környezetben meg grafittá butul.
Heh, én is a szénnanocsövekre gondoltam, nem tudom miért írtam szénszálat... de utólag lehet h jó a válaszom.
Mert nem mindegy, hogy a 3 kritériumot egyszerre kell teljesíteni, vagy külön külön.
Ha egyszerre, akkor a fullerén és a szén nanocső nem felel meg a tűzállóságnak mert 370 illetve 750 oC-n gyulladnak.
A szénszál viszont igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!