Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik a legerősebb mestersége...

Melyik a legerősebb mesterséges anyag?

Figyelt kérdés
Kritériumok: keménység, rugalmasság, tűzállóság

2013. márc. 5. 16:09
 1/6 anonim ***** válasza:
A keménység és a rugalmasság eleve kizárja egymást.
2013. márc. 5. 16:20
 2/6 anonim ***** válasza:
Dehogy zárja :) Az acél elég kemény, mégis igen rugalmas anyag (nem véletlenül készítenek belőle rugókat). De ugyanez elmondható az üvegről is, sőt, a gyémántról is, amelyik az egyik legkeményebb ismert anyag a Földön. Mind rugalmas, mégis igen kemények.
2013. márc. 5. 17:39
 3/6 Tomcsó ***** válasza:

Én a szénszálat mondanám.

Talán a legismertebb felhasználása a F-1-es autók karosszériája.

Nagyon kemény, erős anyag, repeszek nem mennek át rajta. Rugalmas- mert nem rideg :)

Tűzálló- gondolom láttál már F-1 autót kigyulladni és csak a kaszni marad meg belőle. De pontos adatot nézz a wikin

2013. márc. 5. 19:23
 4/6 anonim ***** válasza:

"Rugalmas- mert nem rideg"

Ez sem igaz. Attól hogy egy anyag rideg, még lehet rugalmas. Az üveg is rideg mégis rugalmas.

2013. márc. 5. 19:35
 5/6 Wadmalac ***** válasza:

A rideg ellentéte a képlékeny, nem a rugalmas. Ami rideg, az törésig rugalmas, nincs (vagy nagyon kicsi) képlékeny alakváltozása.

Keménység:

Gyémánt. Még mindig. A mesterséges gyémánt is.

Szakítószilárdság:

A fullerén cső utolérte a gyémántot.

Rugalmasság:

Ismét a fullerén cső

Hőállóság:

Különböző oxidkerámiák. Itt a szén alapú anyagokkal a probléma az éghetőség, gyémánt is elég valahol 1000 fok körül, oxigénmentes környezetben meg grafittá butul.

2013. márc. 6. 09:45
 6/6 Tomcsó ***** válasza:

Heh, én is a szénnanocsövekre gondoltam, nem tudom miért írtam szénszálat... de utólag lehet h jó a válaszom.

Mert nem mindegy, hogy a 3 kritériumot egyszerre kell teljesíteni, vagy külön külön.

Ha egyszerre, akkor a fullerén és a szén nanocső nem felel meg a tűzállóságnak mert 370 illetve 750 oC-n gyulladnak.

A szénszál viszont igen.

2013. márc. 6. 11:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!