Valahogy fel lehet gyorsítani a Gauss-eliminációt?
...Azon kívül, hogy heteken át gyakorlom. Erre sajnos nincs időm.
ÉRTEM, hogy mit kell csinálni, és talán kijelenthetem, hogy meg is tudom csinálni...szerintem nem ilyen jellegű a gond. De borzalmasan sok idő pl. egy hat változós öt egyenletes lineáris egyenletrendszeren egyesével kinullázni az elemeket...és valahol mindig hibázok, félrenézek egy előjelet például. ZH-n vagy vizsgán ezt nem nagyon engedhetem meg magamnak... Fél oldal vagy egy oldal körmölés, mire a végére jutok, úgy, hogy nem írok le mindent, mert ha minden lépést leírnék, akkor soha nem végeznék. Ilyennél pedig ugye a Cramer-szabály is bukta.
Van esetleg valami más, működőképes, egyszerűbb megoldás?
Továbbá ugye bármelyik sort lehet skalárral szorozni, illetve bármelyik sorhoz hozzáadhatom egy másik sor x-szeresét. Ebből adódóan, legális-e az alábbi:
Itt van egy lineáris egyenletrendszer bővített mátrixa:
3 8 5 7
11 6 3 4
1 2 7 4
Tudom, hogy meg lehetne cserélni a sorokat is, de tegyük fel, hogy a 11-et akarom eltüntetni a hármas segítségével. Akkor beszorzom azt a sort három tizenegyeddel. Ezek után ha kivonnám a második sorból az elsőt, ott rögtön nulla lenne, de a többi szám igen csúnya lenne, mivel 3/11-del szoroztam. Tegyük fel, hogy elvégeztem a kivonást a sorban, ugye megmaradnának a tizenegyedjeim. Ezek után beszorozhatnám a sort egy skalárral megint, éppenséggel 11-gyel? Mert így akkor el is hagyhatnám rögtön a nevezőből. Ha ez életképes, akkor így talán gyorsabb lenne - és dimenziókkal könnyebb. Sok helyen láttam már hasonlót, de mi nem feltétlen így tanultuk, ezért is vannak kétségeim.
Előre is köszönet azoknak, akik áldoznak rám pár percet.
Most mit mondjak? A magyarázatodból sajnos az látszik, hogy nem érted a Gauss eliminációt. Már azt sem, miért találták ki. Bizonyára megjegyezted, amit olvastál, vissza is tudod mondani, de ez nem értés.
A Gauss elimináció egy módszer, ami biztos megoldást ad. Nemcsak a pontos eredményre, hanem arra is, az egyenletrendszer alul, vagy túlhatározott-e. De nem az a célja, hogy gyors legyen. Gyakorlással nem lehet megérteni, csak a mechanikus lépéseket bemagolni. Lehet konkrét egyenletrendszert megoldani vele (főleg számítógéppel), de a célja a megoldhatóság bizonyítása.
Zárthelyikben pedig olyan együtthatómátrixot adnak (ha már ténylegesen számolást várnak), amivel könnyű a számolás (is).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!