Mi lehet ez a furcsa, nagyon mély, alig hallható, mégis erőteljes zúgás, amit már napok óta hallok késő éjszakánként? Mintha egy repülő zúgna a házunk felett, de se nem közeledne, se nem távolodna, hanem mindig egyenletesen zúgna.
Sziasztok! Nekem édesanyám már hónapok óta hallja ezt a bizonyos búgó hangot, illetve rezgést is érez a lakás minden pontján. Én nem hallok és nem érzek semmi ilyesmit, de utánaolvastam és szerintem elektromágnenes túlérzékenységben szenved. Hallottam, hogy van valamilyen kütyü, eszköz, ami hordozható, és ha leteszi maga mellé az ember, akkor segít enyhíteni vagy akár megszüntetni a rezgés érzését.
Egyelőre nem találtam ilyet, keresgélem már napok óta, és még nem adom fel, csak gondoltam ide is leírom, hátha valakinek segítség, illetve ha valaki találna ilyet, vagy tudna ilyenről, akkor osszuk meg egymással :)
Köszönöm!
Van olyan esetleg, aki távoli harangozásszerű magasabb hangot is hall mellé? Azt nagyjából gyerekkorom óta hallom, de most, hogy elkezdtem hallani a zúgást, olyan, mintha összetartoznának. Rá egy évre az élettársam is hallja már. Általában egyszerre halljuk intenzívebbnek.
Valaki szerint vmi kozmikus dolog lehet. Nekem fogalmam sincs.
Tavaly nyár óta én is hallok egy mély búgást. Ahogy korábban leírták pulzál, kb. 4-8 másodpercenként, néha lebeg.
Egy online hanggenerátor segítségével próbáltam olyan hangot generálni, amely egyezik azzal, amit hallok, kiderült, hogy a frekvenciája szinte pontosan 35Hz (plusz mínusz 2 Hz).
Pár hónappal később a telefonom mikrofonjával felvettem a fürdőszobai ventilátor hangját és spektrogramot készítettem belőle, és kiderült, hogy van egy nagyon erős 35hz-es komponense, mert a tengelye nincs elég jól centrírozva. Viszont ez a ventilátor csak akkor zúg, amikor a lámpa fel van kapcsolva, tehát, amikor vécézek vagy fürdök. Illetve tavaly nyáron hosszú ideig járattam (egész nap), hogy a kánikula után meleg levegőt kifújassam a lakásból.
De a búgást akkor is hallom, amikor nem megy a ventilátor vagy ha nem is vagyok itthon, hanem máshol vagyok egy csendes helyen. Simán elképzelhető, hogy ez az erős 35Hz-es komponens kiütötte azt a halló idegsejtcsoportot, amely ezen frekvencia érzékelésért felelős, azaz halláskárosodásom lett tőle, így akkor is kisülnek, amikor nincs is stimulus. Tekintve, hogy a hallósejtek nem regenerálódnak azt hiszem ezzel a hanggal együtt kell élnem az életem hátralévő részében.
Simán előfordulhat, hogy a többieknek is ez lehet a probléma gyökere: munkahelyi vagy más zajártalom miatti alacsony frekvenciás halláskárosodás. Ugyanis ilyen erős mély hangú ventilátorok sok helyen, pl. munkahelyen is lehetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!