Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Sósav + Aluminium - A reakciók...

Sósav + Aluminium - A reakciókor felszabaduló gáztól mért nem tudtam lélegezni?

Figyelt kérdés
Ráöntöttem a 30 fokos sósavat az alufoliára és a felszálló gőz vagy gázt néha véletlen belélegeztem és nem tudtam lélegezni tőle, mintha tömény füst lenne
2013. jan. 30. 17:26
1 2
 11/17 anonim válasza:

10. vagyok, bocsi.

Buktál kémiából 8.VÁLASZOLÓT akartam írni.

bocsi 9.!!!!!!!

8., te vagy a nagyon hülye!!

2013. nov. 25. 18:29
 12/17 anonim ***** válasza:

Értem. tehát egy sav attól sav, hogy folyékony. Vagy hogy vízben van oldva? Vajon mitől sav egy sav? Ezek szerint a H2SO4 sem kénsav addig, amíg nem adunk vizet hozzá? a C-vitamn sem sav, mert szilárd, bár a neve aszkorbinsav? És a DNS ugya a DNS sem sav, hiszen azt is nehéz lenne folyadékként elképzelni. Milyen kár, hogy a neve ettől függetlenül dezoxi-ribonuklein sav.

[link]

"Hétköznapi értelemben azokat a vegyületeket nevezzük savnak, melyek a vízmolekuláknak protont adnak át, ezáltal a vizes oldat kémhatását savasabbá teszik, a pH-t csökkentik."

Tehát szerinted a HCL molekula nem sav, és nem ad át protont a vízmolekuláknak. erre már csak az oldott HCL képes (ami mellesleg már átadta a protont a vízmolekulának).

Okulj, hülyegyerek.

2013. nov. 25. 18:58
 13/17 anonim válasza:

Nem ezt mondtam te szerencsétlen. Azt mondtam, hogy a sósav az Sav ÉS folyékony!!!!

Nem azt, hogy Sav, EZÉRT folyékony -.-"""

imádom a kötözködő fajtádat :))

2013. nov. 25. 19:40
 14/17 anonim ***** válasza:
Ne hadoválj itt összevissza, arra válaszolj, a következők (önmagukban, víz nélkül) savak-e szerinted: dezoxi-ribonukleinsav, aszkorbinsav, borkősav
2013. nov. 25. 20:37
 15/17 anonim válasza:

Igen, és mi van velük? Mondtam én ilyet, hogy ezek folyadékok? Nem

Azt mondtam, hogy:

A sósav, az SAV, az Folyadék

2 külön kijelentést tettem rá. Nem azt mondtam, hogy a sósav az Sav TEHÁT folyadék... -.-

2013. nov. 25. 22:06
 16/17 anonim ***** válasza:
Akkor nem értem. Ha minden mást elfogadsz savnak (víz nélkül), akkor pont a HCL-hez miért kéne víz, hogy sav legyen belőle?
2013. nov. 25. 23:17
 17/17 anonim ***** válasza:

A gáz halmazállapotú hidrogén-kloridot azért nem lehet sósavnak nevezni, mert habár átad egy hidrogént (mint minden sav), önmagában nincs maró hatása:

HCl (gáz) + H2O (folyadék) = Cl- + H3O+

A savas kémhatást az oxónium-ionok túlsúlya okozza.

Ha például hidrogén-klorid gáz kerül az orrunkba, ott nedvességgel találkozik, majd reagál. Szintén klorid-és oxónium-ionok jönnek létre.

A cink és a sósav reakciója ionegyenlettel is felírható:

Zn + 2HCl- + H3O+ = ZnCl2 + H2 + OH-

2019. ápr. 11. 02:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!