Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Élhetnek még rajtunk kívül...

Élhetnek még rajtunk kívül emberek az Univerzum egy távoli bolygóján?

Figyelt kérdés
Tv-ben mondta a tudós valamelyik műsorban, hogy ha végtelen a világmindenség, akkor egy elképzelhetetlenül nagy távolságra létező bolygón szintén kialakult az emberiség a nagy számok törvénye alapján.

2013. jan. 29. 21:39
1 2 3
 1/23 Tom Benko ***** válasza:
55%
Igen, lehetséges. Azonban kicsi az esélye, hogy bármikor is tudomást szerezhessünk róluk. Gondolj arra, hogy a legközelebbi csillag is 4 fényévnyire van ide, azaz az üzenetváltás sebessége 8 éves periódusú lesz (illetve még több, ha az üzenet dekódolását és a válasz megfogalmazását is hozzávesszük). Távolabbi csillagoknál pedig még több. Gondold el, van-e értelme olyan kérdésnek, amire választ mondjuk csak 100 év múlva kaphatunk? Vagy 1000 év múlva.
2013. jan. 29. 21:44
 2/23 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem.Ha valahol kialakult is élet,nem hinném,hogy ugyanígy alakult ki.Szerintem más fajok alakultak ki,már ha kialakultak.
2013. jan. 29. 21:45
 3/23 A kérdező kommentje:
ez persze így van, az elméleti fejtegetés úgy szól, hogy ha az Univerzum végtelen, akkor statisztikailag , mondjuk 30 milliárd fényév távolságra megismétlődnek az itteni élőlények. Ez olyan mint az a tézis, hogy nem tudom hány majom képes megalkotni egy komolyzenei alkotást ha elég idő áll rendelkezésükre, mondjuk 20 ezer év...
2013. jan. 29. 23:28
 4/23 anonim ***** válasza:
49%
Így talán lehetséges.De azért azt is figyelembe kell venni,hogy az élet létrejöveteléhez mennyi feltételnek kell beteljesülnie,ha ezt is figyelembe veszem,akkor nem igazán tartom valószínűnek.Főleg,hogy nem igazán találtunk még idegen életre utaló leleteket sehol.De az univerzum sem biztos,hogy végtelen.Ez is csak feltételezés,mint megannyi más dolog a tudományban.
2013. jan. 29. 23:42
 5/23 anonim ***** válasza:
32%
Jajj, de ez egy olyan kiindulópont, ami biztosan nem igaz. Mert valóban, ha az univerzum végtelen, akkor BIZTOSAN van olyan bolygó, amin pont vannak emberek, Sőt én is ott vagyok, SŐT, pont meg is nyertem az 5öst a lottón. De mivel az unverzum nem végtelenül nagy, ez nem így van.
2013. jan. 30. 06:53
 6/23 anonim ***** válasza:

Van bizonyos nullától különböző valószínűsége, hogy valahol máshol az embertől megkülönböztethetetlen élőlények élnek, akik a megegyező környezeti feltételek és a hasonló mutációk miatt alakultak olyanná, mint mi.

Ám az Univerzum egyáltalán nem végtelen, de még a tér sem.

2013. jan. 30. 10:49
 7/23 anonim ***** válasza:
Szerintem igen.
2013. jan. 30. 11:00
 8/23 Wadmalac ***** válasza:
50%

1. mit értünk emberen

2. mit értünk végtelen univerzumon

A mi világegyetemünket létrehozó ősrobbanásból véges mennyiségű anyag keletkezett és ez egy véges méretű teret tölt ki (folyamatosan tágulva).

Ebben véges darab csillag közt véges darabnak (egyes új becslések szerint legalább 70%-nak) vannak bolygói, ennek viszont kis százaléka (1-5%) van életre (földi jellegűre) alkalmas zónában, ebből még kevesebben lehetnek adottak földi jellegű (vízalapú) élet egyéb feltételei. Mindebből következően igencsak véges számú bolygón lehet élet, jóval kevesebben, mint amennyi variációs lehetőség kellene egy minden szempontból ugyanilyen értelmes lény létrejöttéhez.

Ahhoz, hogy felmérhető legyen, mennyire hasonlíthat hozzánk egy hasonló körülmények közt létrejött másik értelmes lény, legalább mégy egyet ismerni kellene rajtunk kívül.

Az meg, hogy a nagy semmiben esetleg végtelen darab másik ősrobbanás létrehozott végtelen másik világegyetemet, végképp bizonyíthatatlan elmélet.

Ha pedig igaz az, hogy (mint új elméletek állítják) az ősrobbanás után táguló világegyetem tágulása közben hozta létre egyáltalán a teret és időt (gyakorlatilag mindkettő csak ott létezik, ahová az ANYAG már elért), a "máshol" és "máskor" fogalma tökéletesen értelmetlen.

2013. jan. 30. 11:12
 9/23 anonim ***** válasza:
Egy másik faj tagjai, igen.
2013. jan. 30. 22:53
 10/23 Tom Benko ***** válasza:
Valami indoklást kaphatnék, hogy miért lettem leszázalékolva?
2013. jan. 31. 20:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!