Egy háromszögről annyit tudunk, hogy két magasságának hossza legalább akkora, mint a hozzá tartozó oldalak hossza. Mely háromszögre teljesül az állítás?
Így ránézésre csak az egyenlő szárú derékszögű háromszögre...
Indoklás is kell?
1. Találj egy háromszöget amire teljesül a feltétel!
Na ez nekem megvan...
2. Jöjj rá hogy nincs több!
Hát sejtem...
3. Bizonyítsd!
Na ehhez már csinálni kell valamit...
Szóval:
A szóban forgó háromszög esetén a magasság megegyezik az oldalakkal két esetben, a harmadikban a magasság kisebb az oldalnál. Tehát akkor találunk további 'jó' háromszögeket, ha a háromszögnek valamelyik oldala rövidebb lesz míg a magasságok nem változnak, vagy valamelyik magasság hosszabb míg az oldalak állandóak, vagy a derékszöget növeled/csökkented.
És sajnos egyik sem célravezető, az oldalak minden esetben nagyobbak lesznek a magasságoknál (legalábbis kettőnél).
Lehet úgy is bizonyítani, hogy a magasság két részre osztja az adott oldalt, azokra pitagorasz-háromszögeket írsz fel és a végén kijön hogy két oldal egyenlő kell legyen a magasságokkal és egymással, így csak a 45°os derékszögű 3szög lehet jó megoldás.
De lehet hogy van jobb megoldás, őszintén szólva régen foglalkoztam ilyenekkel.
Van választási lehetőség!!! :)
A, Ez minden háromszögre igaz
B, Szabályos háromszögre
C, Egyenlő szárú háromszögre
D, Derékszögű egyenlő szárú háromszögre
A B, az nem jó!!! annyit tudok!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!