Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fekete lyuk is keringhet...

A fekete lyuk is keringhet valamilyen pályán, vagy mozdulatlan?

Figyelt kérdés
2012. dec. 29. 21:25
1 2 3
 21/22 A kérdező kommentje:

De hallottam,hogy folyamatosan távolodik is minden galaxis egymástól,mert tágul a világegyetem.Ez sem lehet egészen igaz,mert azt is hallottam,hogy az Androméda galaxis éppenséggel ütközni készül a miénkkel,tehát közeledik a kettő egymáshoz.

Mi lesz ha a galaxisok mind olyan messze kerülnek egymástól,és attól a tömegközépponttól is ami körül jelenleg keringenek,hogy már nem hat rájuk másik test vagy mező? Befejezik a keringést és szétszóródnak egyesen vonalú,egyenletes pályák mentén vagy mi?

2013. jan. 17. 14:47
 22/22 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

A galaxisok ÁTLAGOS távolsága nő a világegyetem tágulása miatt.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy pl. két szomszédos galaxis ne keresztezhetné egymás útját. Ez történik a mi esetünkben is: az Androméda-köd és a Tejútrendszer olyan pályán mozognak, amely kb. 3 milliárd év múlva összeütközést fog eredményezni.

[link]

De ettől még igaz, hogy a legtöbb galaxis távolodik egymástól - és persze a miénktől is.

"Mi lesz ha a galaxisok mind olyan messze kerülnek egymástól,és attól a tömegközépponttól is ami körül jelenleg keringenek,hogy már nem hat rájuk másik test vagy mező? "

Ilyen messze nem tudnak kerülni. A tömegvonzás SOHA nem szűnik meg, mindig, és BÁRMEKKORA távolságból is hat - csak egyre kisebb mértékben. (A távolság négyzetével fordítottan arányos.)

Azaz bármilyen iszonyú nagy távolságra is kerülnek egymástól a különböző égitestek - bolygók, csillagok, galaxisok, vagy akár galaxishalmazok - mindig megmarad közöttük a tömegvonzás, bár lehet, hogy az eredetinek csak nagyon-nagyon kis része. Emiatt persze a keringés is örökké meglesz, csak a nagyon nagy távolságok, és a nagyon kicsi erők miatt borzasztóan elnyújtott, hatalmas ellipszisek mentén... De ténylegesen megszűnni soha nem fog.

2013. jan. 17. 15:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!