Nagymamám mindig mondja, hogy az ő anyjának belefúródott a májába a macskaszőr, mert gyerekkorában együtt aludt a macskával. Ez ugye lehetetlen?
Olyan volt már, hogy egy tű elindult egy ember vállából és a stívébe gúródott, de hogy macskaszőr, az hihetetlen.
Viszont a kutya, macska egyéerelműen nem hálótársnak való. Toxoplazmózis, férgek, bármit összeszedhet.
Próbáljátok meg felszippantani a macskaszőrt úgy, mint a kokót! :D
Vagy megtapasztalni, hogy milyen, amikor szőrszál megy a szádba, biztos nem fogod lenyelni még álmodban sem.
Viszont kinti macskával aludni tényleg veszélyes, de a benti sem túl jó. Én sokat aludtam nővérem macskáival, mert az tényleg nagyon jó, de hosszú távon nem egészséges, nem véletlenül alszok most egyedül.
Ha nagymamád racionális biológiai alapon elmagyarázza ezt a képtelen befúródást, akkor elhiszem. Bár nem akarom leszólni az öregeket, de tudományos érvelésben nincsenek otthon általában. :)
Maradjunk annyiban, hogy a fent leírt dolog fiziológiailag nem lehetséges. A lenyelt macskaszőr egészében nem szívódik fel. Összetétele kb. hasonló az emberi hajhoz, az emberi szőrhöz, ún. alfa-keratinból áll, ami egy fehérje, ennek a filamentumaiból épül fel a szőrszál. A macskáé is. A bélrendszerbe jutva az emésztőenzimek hatására részben vagy egészben szépen szétbomlik és aminosavak formájában jut be a szervezetedbe, vagy a nem emészthető részei a széklettel kiürülnek. A májba nem tud befúródni. Nincs az a macska !
Bár - hogy magamat cáfoljam - indiai legendák szerint ha egy maharadzsa meg akart szabadulni a feleségétől, akkor tigrisbajusz - darabkákat kevertetett az ételébe, mivel ezek annyira élesen és hegyesen darabolódtak, hogy a lenyelt darabkák összekaszabolták szerencsétlen asszony beleit és meghalt. Nem tudom. Ha esetleg az a macska amivel dédnagymamád aludt, tigris volt..... ( Bocsásd meg ezt a kis élcet, nem gondoltam komolyan, elnézést kérek.)
A macska viszont terjeszthet komoly megbetegedéseket, elsősorban a toxoplasmosist, ill., toxocariasis kell megemlíteni, ami emberre is veszélyes lehet. Ezért a házban tartott macskákat rendszeresen kell féregirtóval kezelni. Ha kontaktba kerülsz egy macskával, felveszed, simogatod, ugyanúgy fertőződhetsz a fentiekkel mint ha vele alszol, nagy különbség nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!