MATEKOSOK! 6 fiú 6 lánnyal hányféleképpen állhat párba, és ezt hogy számolom ki?
Felállítjuk sorba a fiúkat, és egyenként kiválasztjuk a lányokat hozzájuk.
Az elsőhöz 6, a másodikhoz 5, a harmadikhoz 4, és így tovább, az utolsóhoz már egyértelmű a választás, 6! = 720-féleképpen állhatnak párba.
Lehet hogy neked soknak tűnik, de attól még ez a megoldás.
Ha nem hiszed el, kezd el leírni papírra a lehetséges párokat. Jó szórakozást :)
Állítsuk a fiúkat névsor szerint. Ekkor csak a lányokat kell permutálni. Tehát mikor lent írom a neveket, akkor azok sorra Aladár,Béla,Cézát,Dénes,stb… párjai.
2 pár esetén 1*2 pár lehet:
Andi,Bea
Bea,Andi
3 pár esetén 1*2*3 pár lehet:
Andi,Bea,Cecil
Andi,Cecil,Bea
Bea,Andi,Cecil
Bea,Cecil,Andi
Cecil,Andi,Bea
Cecil,Bea,Andi
(Az első helyre három közül tudunk választani. A mások helyre már csak a két megmaradt lány közül, a harmadik helyre meg ugye az jön, aki megmaradt.)
4 pár esetén (már csak a kezdőbetűket írom) 1*2*3*4=24 pár képzelhető el: (itt is jól látható, hogy A-val is hat pár kezdődik, B-vel is, C-vel is, D-vel is)
ABCD
ABDC
ACBD
ACDB
ADBC
ADCB
BACD
BADC
BCAD
BCDA
BDAC
BDCA
CABD
CADB
CBAD
CBDA
CDAB
CDBA
DABC
DACB
DBAC
DBCA
DCAB
DCBA
Hat pár esetén tényleg 6! = 1*2*3*4*5*6 = 720 féle pár van. Hadd ne írjam le az összeset.
Írd le a 30 darab párt, és írok hozzá még 30-at, ami kimaradt…
Én írtam le az összes lehetőséget.
A párok felírási sorrendje lényegtelen, csak az a lényeg hogy ki kivel van párban, ezért a lányokat rögzített sorrendbe írtam fel, a fiúkat kevertem meg. Így ugyan az mintha az lenne a kérdés hogy az 1,2,3,4,5,6 számjegyeket hányféle sorrendbe lehet leírni.
Nincs közötte 2 egyforma és mindegyik más és nem tudsz olyat mondani ami nem lenne közte:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!