Mikor éri el a víz a kerek 100°-os forráspontot?
Amikor lobog, akkor attól lobog, hogy vízgőzbuborékok keletkeznek benne és ahogy azok felszállnak, mozgatják. Ha levegőt fújsz az aljára csövön keresztül, akkor is úgy lobogna.
Namármost, a párolgáshoz - tehát amikor a vízből gőz lesz - hő (azaz energia) kell. Mivel energia a semmiből nem keletkezik, meg kell nézni, hogy hogy kerül oda az a energia: amíg ég alatta a tűz, addig az melegíti, az így átadott energiamennyiség elég a vízgőzképződéshez. Ha elzárod, akkor elzártad az energiacsapot. Honnét lesz most energia a párolgáshoz? A lábos még melegebb egy kicsit, de ez gyorsan kifogy. Ha a víz 100 fokos is marad, nem forr tovább. De amúgy hűl egy kicsit, mert azért valamennyire így is párolog, a levegő is hűti stb.
Ha forr, akkor már 100 fokos - az a rész, ahol éppen forr. Amikor még nem "lobogva forr", akkor ez az edény alja.
Szóval igazából nem egyforma a hőmérséklete a teljes térfogatnak, csak nagyjából.
100 fokon akkor forr a víz, ha
-desztillált a víz
-0 méter tengerszint feletti magasságnál, frontmentes idő van
-horzsakővel biztosított buborékcsírák vannak
-az elhanyagolható mélységű víz alján
A valóságban:
-sós víz a magasabb hőfok felé tolja a forrást
-csökkenő légnyomás csökkenti a forráspontot
-a görbületi nyomás miatt a kis gőzbuborékokban légkörinél nagyobb nyomás kell, emiatt emelkedik a forráspont (eleinte a kevésbé heves forrást a mikroszkopikus légbuborékok kiforrása indítja, majd a hőfok emelkedésével indul meg a lobogó forrás)
Lényeg, hogy a kérdés nem válaszolható meg általánosságban. De jellemzően már a heves lobogás előtt eléri a 100 fokot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!