Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Forgómozgás. Hogyan érthetném...

Forgómozgás. Hogyan érthetném meg?

Figyelt kérdés

Körülbelül tisztában vagyok a dolgokkal és ismerem az összes képletet amire szükségem van, tudok számításokat is végezni, de valamiért nem áll össze ez az egész forgómozgásos téma egy egységes, logikus egésszé a fejemben.

Egyszerűen túl sok minden keveredik. centripetális gyorsulás, centrifugális erő, forgatónyomaték, stb és nem bírom összerakni hogy pl a centripetális gyorsulás miért éppen a tengely felé mutat. (tudom hogy nem lehet a haladási irányra merőleges komponense, ha egyenletes forgásról van szó, ezért merőlegesnek kell lennie, de miért befelé mutat, miért nem ki? Mi okozza ezt az erőt és én miért csak a centrifugálisat érzem? Tele vagyok ilyen kérdésekkel és a könyv számomra most nem ad választ. Valaki segítene?

Előre is köszönöm!

+ Mialatt ezt írtam felmerült még 1 kérdés. :) A gyorsuló forgásnál merre mutat a centripetális gyorsulás?

#fizika #FORGÁS #CENTRIPETÁLIS
2012. nov. 2. 17:05
 1/2 anonim ***** válasza:

A gyorsulás a sebességVÁLTOZÁS irányába mutat,a mi egyúttal a ható erők eredőjének iránya is.

Egy madzag végére kötött kő esetén a madzag fejti ki a centripetális erőt, a középpont felé, ez okozza a körpályát.

A centrifugális erő úgynevezett inerciaerő. Vannak inerciarendszerek, ahol érvényes a tehetetlenség törvénye. És vannak rendszerek, ahol nem. Ilyenek a forgó rendszerek is. Ha kívülről, inerciarendszerből nézünk egy forgatott követ, amiről leválik a sárdarab, akkor azt látjuk, hogy a kő elkanyarodik, a sárdarab pedig egyenesen megy tovább (érintőirányban) Ha a rendszerrel együtt forogva a madzag irányából néznénk, akkor azt látjuk, hogy a sárdarab elkezdett távolodni, majd egyre erősebben balra kanyarodni (óramutató szerinti forgásiránynál). A távolító erő a centrifugális erő, a kanyarító pedig a Corriolis erő. Ezeket nem fejti ki semmi, inerciarendszerből nézve nem léteznek. Ha forgó rendszerben a fenti "fantomerőket" is feltételezem, akkor ott is használhatom a Newton-törvényeket.

>miért nem befelé mutat, miért nem ki

-hát ha a hajadnál fogva megpörgetnének, éreznéd, hogy befelé mutat a centripetális erő :) Ha egy űrhajóskiképző centrifugában ülsz, akkor is befelé mutat, a padló téged befelé nyom. Az viszont igaz, hogy kifelé nyomod a padlót, az ennek az ellenereje.

A centripetális szót latinból visszafordítva nyilvánvaló, hogy csak a középpont felé mutathat :) Gyorsuló forgásnál van a gyorsulásnak egy erre merőleges komponense is, ami a sebesség nagyságát változtatja.

2012. nov. 3. 00:01
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Most már sokkal jobban értem. :)
2012. nov. 3. 13:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!