Miert nem lathatjuk a holdnak az egyik oldalat?
Figyelt kérdés
neztem egy filmet arrol hogy amiota a tavolkelet fellottea holdfigyelo szerkezetet sokkal jobb kepeket es reszleteket tudtak meg a holdrol mint valaha.
ebben elmondjak hogy mi a helyzet vele meg hogy is nez ki a masik oldala, de nem igazan ertem hogy miert nem lathatjuk azt sose
2009. aug. 9. 14:41
1/6 anonim válasza:
Azert, mert mialatt a Hold egyszer megkeruli a Foldet, pontosan egyszer fordul meg a sajat tengelye korul. Azaz mindig ugyanazt az oldalat forditja a Fold fele, igy a tulso oldal a Foldrol nem figyelheto meg.
2/6 A kérdező kommentje:
de a hold minden percben mindig lathato valahonnan es sehol nincs forgasban
2009. aug. 9. 14:58
4/6 anonim válasza:
5/6 anonim válasza:
a holdnak ún. kötött forgása van, ami azt jelenti, hogy mialatt megkerüli a földet, pontosan egyszer fordul meg a saját tengelye körül.
ezt a gyakorlatban is kipróbálhatod:
kerüld meg pl. az asztalt úgy, hogy közben folyamatosan nézd az asztal közepét. amikor befejezted a megkerülést, egyszer te is megfordultál a saját tengelyed körül.
pontosan ezt "csinálja" a hold is.
6/6 anonim válasza:
A Hold forgásban van, de ezt nem láthatjuk innen a Földről. Illetve csillagásati eszközökkel és módszerekkel látható, helyesebben mondva: felfogható. Tökéletesen úgy van, ahogy előttem megválaszolták. Mondjuk legyen egy kerek asztal. Járd körbe úgy, hogy mindig az asztal közepét nézd. Időnként állj meg, és figyeld meg, hogy mondjuk az ajtóhoz képest ugyanúgy vagy-e. PL. szemben, oldalt, háttal, stb. Azt fogod tapasztalni, hogy az asztal felé(Föld) mindig ugyanúgy, de az ajtó (más bolygók, Nap, Univerzum) felé mindig másképp. Tehát ha "kintről", az Univerzum felől néznénk, akkorlátnánk a forgást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!