Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha az idő végtelen, akkor a...

Ha az idő végtelen, akkor a világ megsemmisülése után, szükségszerűen ki kell alakulnia újra a világegyetemnek?

Figyelt kérdés

Az ősrobbanásnak nem volt oka - mondja Stephen Hawking - előtte nem volt sem tér, sem idő, sem teremtő. Fogadjuk el játékból.

Ha ki tudott alakulni a világ ok nélkül és mostani ismereteink szerint meg is fog szűnni, legalább is a föld, de tegyük fel a világ is, akkor nem logikus, hogy újra és újra ki fog alakulni az ami most van? Magyarul újra meg fogunk születni, ha nem is személy szerint mi de hasonlóan az emberek, állatok stb.?

Egy örökkön örökké tartó körforgás?

2012. okt. 11. 06:12
1 2
 11/13 dragonline ***** válasza:

A kérdező kommentje:

''Ok érthető. Köszi.

Az energiának miért nem kell tér, téridő? Hogyan létezik?

Hawking szerint a robbanás előtt nem volt semmi. Energia sem.''

A semmiből semmi sem keletkezik.

Ha Hwaking ezt mondta és ráadásul tegyük fel hogy igaza van akkor

- az ősrobbanás előtt nem volt semmi akkor nem volt ősrobbanás sem

Arról hogy mi volt az ősrobbanás előtt még Hawking is csak filozofálni tud, semmilyen kézzel fogható bizonyítéka nincs arra hogy meg tudja mondani a valóságot.

Nemcsak ő, senki sem.

Ha mégis az ősrobbanás elméletét akarjuk elfogadni és továbbmagyarázni, elképzelni az univerzum születését akkor feltételezhető hogy valamilyen energia (pl teremtő akarat, program, az ősrobbanás pillanatát esetleg úgy is elképzelhetjük mint egy az univerzum születésének pillanatában kinyitott csapot amely feltöltötte energiával a megszületett téridőt.

De ez mind filozófia, nincs rá semmiféle bizonyíték.

Az anyag energiából születik és visszaalakulhat energiává.

Az energia a téridőben anyaggá változhat.

Azt tudjuk hogy a téridő hiányában az energia nem tud materializálódni, viszont az anyag valahogy ide került az univerzumba, ha volt ősrobbanás akkor annak az energiának léteznie kellett téridő nélkül is, vagy csak áthaladt azon a ponton amelyben az ősrobbanást definiáljuk (azaz a kinyitott csapos elmélet szerint.

Ha ez utóbb történt akkor logikusabb és megmagyarázhatóbb az univerzum születése.

Ha pusztán egy kiterjedés nélküli pontban összesűrűsödött univerzumnyi energiáról beszélünk már kissé nehezen hihető vagyis az ember számára picit értelmetlen de semmi esetre sem kizárt lehetőségként tarthatjuk számon.

Az univerzum születésének pillanatában alakult ki a téridő.Az energia akkor kezdett terjedni a táguló térben.

Az anyaggá válás folyamata nagyon hosszú volt hiszen csak bizonyos ma ismert anyagok csak az első csillagok szétrobbanása után jelentek meg (pl a vas) az pedig legalább 1,5 milliárd évet vett igénybe (még akkor is ha abban az időben sokkal gyorsabban történtek ezek a folyamatok.

Az is elképzelhető hogy abban az időben olyan gyorsan ''telt az idő'' hogy szinte minden a maihoz képest töredéknyi idő alatt alakult ki.

Akár az eredeti gyémánt kialakulásának több millió éves folyamata a seperc alatt létrehozott mesterséges gyémánthoz képest.

Az energia téridő nélküli létezésére is mondanék egy példát.

A föld tektonikus lemezei egyes találkozási pontokon óriási erővel feszülnek egymáshoz.

Amikor fölrengés keletkezik energia szabadul fel az anyagból és akár egy metropoliszt is a földdel egyenlővé tehet.

A földrengés pillanatáig ez az energia nem volt feltétlenül a téridőhöz kötve.

A felszabadulása pillanatában viszont már a téridő szerves részévé vált.

Nem feltétlenül jó példa de remélem érzékelteti az energia és az anyaggá vált energia vagy az anyagból visszaalakult energia különböző tulajdonságait.

2012. nov. 3. 14:58
 12/13 anonim ***** válasza:

„Az ősrobbanásnak nem volt oka - mondja Stephen Hawking - előtte nem volt sem tér, sem idő, sem teremtő. „

-legalábbis nem volt általunk látható, érzékelhető oka.

Az idő nem végtelen (!!!), hanem egy exponenciális görbe mentén halad.

Meg kell érteni: hogyan jelenik meg és hogyan tűnik el az univerzum.

Az ember sorsa/útja épp ugyanilyen.

2013. okt. 5. 22:06
 13/13 anonim válasza:

a Bibliában ez a válasz a te kérdésedre:

"Prédikátor könyve 1. rész

1. A prédikátornak, Dávid fiának, Jeruzsálem királyának beszédei.

2. Felette nagy hiábavalóság, azt mondja a prédikátor; felette nagy hiábavalóság! Minden hiábavalóság!

3. Micsoda haszna van az embernek minden ő munkájában, melylyel munkálkodik a nap alatt?

4. Egyik nemzetség elmegy, és a másik eljő; a föld pedig mindörökké megmarad.

5. És a nap feltámad, és elnyugszik a nap; és az ő helyére siet, a hol ő ismét feltámad.

6. Siet délre, és átmegy észak felé; körbe-körbe siet a szél, és a maga keringéséhez visszatér a szél.

7. Minden folyóvíz siet a tengerbe; mindazáltal a tenger mégis meg nem telik: akármicsoda helyre a folyóvizek siessenek, ugyanazon helyre térnek vissza.

8. Minden dolgok mint fáradoznak, senki ki nem mondhatja; nem elégednék meg a szem látván, sem be nem teljesednék hallásával a fül.

9. A mi volt, ugyanaz, a mi ezután is lesz, és a mi történt, ugyanaz, a mi ezután is történik; és semmi nincs új dolog a nap alatt.

10. Van valami, a miről mondják: nézd ezt, új ez; régen volt már száz esztendőkön át, melyek mi előttünk voltak.

11. Nincs emlékezet az előbbiekről; azonképen az utolsó dolgokról is, melyek jövendők, nem lesz emlékezet azoknál, a kik azután lesznek.

12. Én prédikátor, királya voltam Izráelnek Jeruzsálemben.

13. És adám az én elmémet mindazok vizsgálására és bölcsen való tudakozására, melyek lesznek az ég alatt. Ez gonosz hiábavaló foglalatosság, melyet adott Isten az emberek fiainak, hogy gyötrődjenek vele.

14. Láttam minden dolgokat, melyek lesznek a nap alatt, és ímé minden csak hiábavalóság, és a léleknek gyötrelme!

15. Az egyenetlen meg nem egyenesíthető, és a fogyatkozás meg nem számlálható.

16. Szóltam az én elmémmel, mondván: ímé, én nagygyá lettem, és gyűjtöttem bölcseséget mindazok felett, a kik fők voltak én előttem Jeruzsálemben, és az én elmém bőven látott bölcseséget és tudományt!

17. Adtam annakfelette az én elmémet a bölcseségnek tudására, és az esztelenségnek és bolondságnak megtudására. Megtudtam, hogy ez is a lélek gyötrelme."

...különös tekintettel a 9. versre...de az egészet jó megérteni (ha képes arra az ember:))

2013. okt. 11. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!