Mi szigetel jobban? Vákuum, vagy mondjuk argon gáz?
Tudom, hogy a modern nyílászárók, pl műanyag ablakok közötti részt argon gázzal töltik fel. Én viszont úgy tudtam, hogy a vákuum a legjobb hőszigetelés mert nincs közeg amin keresztül áramolhatna a hő.. akkor mégis miért argon gázzal töltik fel? miért nem csinálnak inkább vákuumot az ablakokban?
Illetve a thermoszokban vákuum van nem?
A vákuum egy érdekes dolog, mert a hővezetőképesség a levegő ritkításával nem arányos, hanem sokáig változatlan, aztán hirtelen leesik. A hőszigeteléshez akkora vákuum kell, amit garázscégek nem tudnak előállítani.
A másik probléma, hogy a légnyomás négyzetcentinként egy kiló súlyt jelent, tehát távtartókat kell tenni a síküveg közé, hogy ne roppanjon össze, azok meg lerontanák a hőszigetelést.
A termosz azért bírja a vákuumot, mert az ívelt felület sokkal jobban bírja a nyomást.
Ahogy az előző hozzászóló is írta, az ár-érték arány miatt argon a töltet.
Amúgy az ablakcsere a jelenlegi árak mellett nem éri meg - többet hoz a műanyag ablak árának kamata, mint a megspórolt fűtési költség. Akkor értelmes a beruházás, ha
-a fokozottabb hangszigetelésre is szükség van
-a faablakok 3-6 évenkénti mázolásával járó felfordulást el akarjuk kerülni
-az ablak cserére szorul, mindenképpen sokat kellene költeni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!