Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy gyertyát elfújunk,...

Ha egy gyertyát elfújunk, akkor végülis mitől alszik el a tűz?

Figyelt kérdés
Arra gondoltam hogy talán hideg az oxigén amit ráfújunk, vagy ha nagyon fújjúk akkor nem kap elég oxigént hogy tovább égjen? Ha valaki tudja légyszi írja le:)
2009. júl. 31. 14:46
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

A tűz égésének 3 feltétele van

- éghető anyag

- oxigén

- gyulladási hőmérséklet.

Ha bármelyiket kiküszöbölöd, elalszik a tűz.

Ez a tűzoltás alapelve.

Jelen kérdés esetén szerintem a gyulladási hőmérséklet a megoldás.

2009. júl. 31. 15:05
 2/9 anonim válasza:
100%
a levegő mozgási energiája oltja el a tüzet.A tűztől elválasztja az éghető anyagot.Itt az éghető anyag marad a helyén.
2009. júl. 31. 16:19
 3/9 anonim ***** válasza:
89%
Az elektromosságtanból ismert csúcshatás kísérletnél a hegyes áramvezető fémtárgyból kilépő elektronok ugyanúgy eloltják a gyertyát, mintha elfújták volna. Ott sztem nem nagyon van köze a hőmérséklethez.
2009. júl. 31. 16:21
 4/9 anonim ***** válasza:
76%
Akkor mi a megoldás ?
2009. júl. 31. 22:20
 5/9 A kérdező kommentje:
Szerintem (eddig) a 2. válasz volt a leghasznosabb
2009. júl. 31. 23:25
 6/9 anonim ***** válasza:
91%

két dolog történik egyszerre.

az egyik a hűtés, a levegő lehűti a kanócot gyulladási gőmérséklet alá, így az nem lobban vissza. ha csak "kicsit" fújod el, akkor lehet olyat csinálni, hogy elalszik, de aztán meggyullad ismét

a másik ami történik az a "láng lefújása".

létezik egy úgynevezett lángsebesség nevű dolog. egy pongyolán fogalmazva azt jelenti, hogy a láng mekkora sebességgel terjet az éghető anyagban. Amikor a kanóc ég, akkor elsődlegesen nem a kanóc ég, hanem a kanócból és a viaszból kiszabaduló gőzök és gázok. amikor megfújod a lángot, akkor gyakorlatilag elkezded lefújni a lángot a kanócról. ha ez a lefújási sebbesség kissebb, mint amennyivel a láng terjedni tud azokban a gőzökben, gázokban akkor a láng "vissza tud érni a kanócra", ha viszont nagyobb, akkor leszakad a kanócról, a kanóc kihül, mivel a láng nem melegíti és a gyertya elalszik.

a láng leszakadást egyébként nagyon szépen meg lehet nézni egy buherált öngyújtóval (gázos). leszeded a fémet, és elkezded tekergetni a szelepet, amivel a láng méretét állítod, ekkor valójában a kiengedett gáz mennyiségét állítod, de mivel a cső adott méretű, ezért a sebessége is egyre nagyobb lesz.

egyre nagyobb és nagyobb a láng, míg egy pillanatban azt fogod észrevenni, hogy a láng leszakad a szelepről, és attól távolabb kezd csak el égni. ez az a pillanat, amikor a gáz kilépési sebessége nagyobb lett, mint a láng terjedési sebessége. pongyolán, a gáz gyorsabban megy előre, mint amennyivel a láng tud menni visszafelé.

ujjadra vigyázz, mert baromira át tud melegedni az egész öngyújtó.

2009. aug. 1. 08:55
 7/9 anonim ***** válasza:
50%
frenetikus. miken gondolkodtok, de a válaszok még inkább. fel is pontoztalak titeket.
2009. dec. 26. 21:04
 8/9 anonim ***** válasza:
50%
előző vagyok. legszívesebben a kérdezőt is felpontoztam volna, mert igenis jó kérdést vetett fel
2009. dec. 27. 06:03
 9/9 anonim válasza:

Valóban,le a kalappal az előző válaszok előtt.

A mi kémiatanárunk is feltette ezt a kérdést. Ő az mondta, hogy a szén-dioxidtól is elalszik a gyertya. És mit fúj,lélegzik ki az ember? Szén-dioxidot..

2010. jún. 2. 19:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!