Milyen jelentősége van az iránytangens meghatározásának, egy függvény differenciálhatóságának vizsgálatakor?
Figyelt kérdés
Annyit sikerült kihámoznom, hogy az iránytangens egy derékszögű koordináta rendszerben ábrázolt függvény pontbeli érintő és az y tengely által bezárt szög tangense. Nagyjából értem a dolgot, mert egy egyszerű derékszögű háromszögről, meg trigonometriáról van szó, viszont nem tudom elképzelni, hogy milyen függvény az, amely egy bizonyos pontban nem differenciálható. Szóval melyik az a függvény, amelyiknek van olyan pontja, amelyhez nem rajzolható érintő.
Olyan függvény lenne, amelyiknek adott pontban nincs véges határértéke? tehát mondjuk van egy másodfajú szakadása, és akkor a szakadási pontban nem differenciálható?
#deriválás #trigonometria #analízis #integrálás #derékszögű háromszög #differenciálhányados #differenciál
2012. szept. 5. 13:04
1/2 anonim válasza:
Nézd meg például az f(x)=|x-2|-3 függvényt, az x=2 környezetében. Sajátértéke is van, de x=2 -nél nem differenciálható. Végtelen sok egyenes húzható itt, aminek egy közös pontja van a görbével, de egyik sem az érintője.
2/2 A kérdező kommentje:
ja értem már.... x=2 pontban olyan, mintha egy ponthoz akarnánk érintőt húzni. Végtelen sok érintője van ennek a pontnak.
2012. szept. 5. 13:27
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!