Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » F (x) =x+1 függvény inverze...

F (x) =x+1 függvény inverze az F (x) = (-x) +1 függvény?

Figyelt kérdés

2012. júl. 4. 14:30
1 2
 1/13 GLadislaus ***** válasza:
Nem, hanem az g(x)= x-1.
2012. júl. 4. 14:51
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Az előző jól mondja, de kicsit részletesebben:

g akkor inverze f-nek, ha teljesül, hogy g(f(x))=x

[link]

Ez akkor igaz, ha g(x)=x-1, mert

g(f(x))=f(x)-1=x+1-1=x

Másképpen f(x) helyére írjunk y-t

y=x+1 Ez egy y(x) függvény. Az inverze az x(y) függvény, vagyis át kell rendezni x-re.

x=y-1 Ez az inverz.

2012. júl. 4. 15:19
 3/13 A kérdező kommentje:
Jaaaaa, akkor teljesen rosszul értelmeztem. Én azt hittem, hogy a függvény képének kell inverznek lennie...
2012. júl. 4. 16:11
 4/13 anonim ***** válasza:

Az inverzet megkaphatjuk, ha az f(x) függvény KÉPÉT tükrözzük az f(x)=x egyenesre.

Például ha felrajzolod

x^2 és gyök(x) függvényt látszik a tükrözés

2012. júl. 4. 16:22
 5/13 anonim ***** válasza:
Apró kiegészítés az előző, amúgy remek válaszhoz: ez akkor az inverz, ha az eredeti leképezés KEHR (kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés). Tehát az x^2 pozitív felének (ágának) az inverze a GYÖK x függvény (azt mondjuk, hogy leszűkítjük az értelmezési tartományt most éppen a [0;végtelen]-re). Ugyanígy a negatív részre is értelmezhető az inverz, de az kicsit más lesz: -GYÖK x (ha jól emlékszem).
2012. júl. 4. 18:57
 6/13 anonim ***** válasza:
Nem emlékszem jól XD Mert a helyes válasz a GYÖK (-x) lett volna, és akkor [-végtelen;0[ az, amin az inverzet keressük.
2012. júl. 4. 19:00
 7/13 A kérdező kommentje:
Tehát ha van egy fx=x+1 függvényünk, akkor az origóra kell tükrözni? Vagy másképpen a derékszögű koordinátarendszer második és negyedik negyedét felező 45 fokos egyenesre, ami metszi az origót?
2012. júl. 4. 21:00
 8/13 A kérdező kommentje:
Csak azért kérdezem, mert annál amit én mondtam az y tengelyen +1 a helyettesítési értéke mindkét függvénynek, és ott metszik egymást. Tehát az egyik egy pozitív a másik egy negatív meredekségű függvény, és ha nekem kéne kitalálnom az inverz függvény fogalmát, ez a lehetőség nekem eszembe jutna.
2012. júl. 4. 21:03
 9/13 anonim ***** válasza:

Egy pontra tükrözni (origó) NEM UGYANAZ, mint egy egyenesre tükrözni (f(x)=x egyenes, ami 45 fokos szöget zár be).

Amit te csináltál a kérdés feltevésben az az y tengelyre való tükrözés, ami egy 3. dolog.

Ebből egyedül az f(x)=x egyenesre való tükrözés állítja elő az inverzet.

Semelyik másik tükrözgetés.

2012. júl. 4. 21:22
 10/13 anonim ***** válasza:
2012. júl. 4. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!