Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » F (x) =x+1 függvény inverze...

F (x) =x+1 függvény inverze az F (x) = (-x) +1 függvény?

Figyelt kérdés

2012. júl. 4. 14:30
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Jahát mondjuk igaz, mert a középpontos tükrözés az kicsit más, viszont ha egy szakaszról van szó, akkor annyi a differencia, hogy a végpontok megcserélődnek, tehát a függvény képe ugyanaz marad, persze a lineráis függvény nem szakasz, hanem egyenes, de ha a függvényt végtelen számú pontok halmazaként értelmezzük, akkor ebben az esetben az origóra való tükrözés szerintem nem változtat a függvény képén a tengelyes tükrözéshez képest..... De ha tévedek szóljatok, nem vagyok ám nagy matekos, csak ha logikusan végiggondolom nekem ez jön ki.
2012. júl. 4. 22:48
 12/13 A kérdező kommentje:

Amúgy teljesen világos már az inverz függvény. Olyan függvényről van szó, amely az eredeti függvény hozzárendelési szabályát megfordítja, tehát az y és x érték megcserélődik.

Tehát x^2 nek az x^1/2

Vagy x+2-nek az x-2 stb...

2012. júl. 4. 23:01
 13/13 anonim ***** válasza:

Első az stimmel bizonyos megkötésekkel - erről fentebb olvashatsz részletesebben. Másik megkötés nélkül stimmel, és a következő módon jön ki.

1. Legyen: f(x)=x+2

2. Ez teljesen ugyanaz, mintha azt írnám, hogy: y=x+2

3. Fejezzük ki ebből x-et, adódik: x=y-2

4. Cseréljük meg x-et és y-t, azaz: y=x-2.

Ennek az inverznek a helyességéről meg azzal a bizonyos tükrözős módszerrel meggyőződhetsz. Másik ismert példa.

1. Legyen most: f(x)=e^x (tehát az e szám alapú exponenciális függvény)

2. Hasonlóan az előzőhöz: y=e^x

3. Vegyük mindkét oldal természetes alapú logaritmusát: ln y=ln e^x, azaz ln y=x*ln e, tehát ln y=x

4. Csere: y=ln x.

2012. júl. 5. 09:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!