Sokan beszéltek a világ végéről, hogy mikor lesz, de a világ kezdete mikor volt?
Fantasztikus első! Ritka dolog, hogy valaki ennyire alul informált legyen a tudomány mai állásáról.
Tehát jelen tudásunk szerint a ma létező összes anyag és (vagyis) energia továbbá egy idődimenzió egy 14 milliárd éve keletkezett szingularitásból indult. Ezek után bonyolultabbnál bonyolultabb események követték egymást.
3 térdimenzió "simult ki" a tágulást követően, a többi pedig mintegy összegöndörödve rejtőzködik az érzékeink és műszereink elől. Bizonyára léteznek, ugyanis a világot eddig legjobban leíró húrelméletek csak tizen-dimenziók segítségével számíthatóak.
A világvégére több elmélet van.
A régebbi nyilvánosan elfogadott, a nagy-reccs, ami azt állítja, hogy az univerzum idő elteltével visszazuhan önmagába, és Kezdetéhez hasonló szingularitásként végzi.
A másik elmélet szerint a sötét energia képes lehet az univerzumban minden anyagot és erőt legyőzve mindent széthasítani.
Én meg csatlakozom az elsőhöz. A tudomány csak a mai jelenségeket magyarázza, de nem tudja, csak tippeli, hogy mi van a hátterében, és egyáltalán nem biztos (sőt szerintem biztos hogy nem) hogy egyes jelenségek szabályszerűsége azt jelentené, hogy a mint elején a kezdet volt. Ez csak földhöz ragadt gondolkodás.
Egyébként meg a szingularitás is valami volt.
És nekem azt senki nem tudná megmagyarázni, hogy a semmiből egyszer csak létrejött 1 db univerzum.
Ráadásul biztos én vagyok földhözragadt, de én nem hiszek sem a tér, sem pedig az idő kialakulásában. A tér (azaz a hely) mindig ott volt, max. üresen. Idő meg nincs, ez egy ember alkotta fogalom arra, hogy a dolgok egymás után való történését fel tudja fogni.
Na, kezd tisztázódni a dolog - nézzük, mi hiányzik még:
A világunk kb. 14 milliárd éve keletkezett, de nem a semmiből, hanem egy nagyon kis területre koncentrált energiából. Nem a semmiből keletkezett! A világ kezdetekor már megvolt az összes mai tömeg.
Azt nem tudjuk, hogy az a tömeg, amiből a világunk keletkezett, miből és honnan van. Vannak rá elképzelések.
Ezután ez a tér növekedni kezdett, vagyis kitágult. Ez megy ma is - ráadásul a világunk gyorsuló ütemben tágul.
Ez azt jelenti, hogy összehúzódni sose fog, hanem valószínűleg kihűl és a benne levő anyag majd nagyon hosszú idő alatt elbomlik.
Az első válaszoló ritka buta - szerencsére egyedül van.
Mondjuk abban az egyben igaza van, hogy a világnak nem úgy lesz vége, hogy minden eltűnik, mivel az anyag nem tud eltűnni.
De elbomlik majd valamilyen olyan formára, ami aztán már nem csinál semmit.
"A tér (azaz a hely) mindig ott volt, max. üresen."
Ez így értelmetlen. Teljesen üres tér nincs. A teret a benne lévő anyag határozza meg, csakúgy, mint az időt (anyag mozgása). Tér, idő, anyag egymástól elválaszthatatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!