Csillagászok! Egy kis segítség Jupiter megfigyelés?
Üdv! Pár napja kértem segítséget a Jupiter megfigyelésében itt a gyakorin.
Kaptam egy olyan tippet, hogy rosszul volt beállítva a fókusz a távcsövön, illetve lehet hogy be is volt párásodva.
A minap is próbáltam megfigyelni a Jupitert, és ugyan az volt a probléma, a Jupiter egy nagy fényes pont volt csak. Végig zongoráztam a fókuszt, és egész nap a kertben volt a távcső hogy a levegővel együtt hüljön le, de a hold szép tiszta volt, a Jupiter meg ugyan úgy csak fényes pont:S
Próbáltam különböző nagyításokkal is 36x és 90x-es nagyítást is próbáltam és a 2x barlow lencsével is néztem.
Már hajnali 2 kor megpróbáltam most megnézni, hogy ne napfelkelte előtt legyen, nehogy az legyen a baj, de az sem segített.:(
Én vagyok ennyire szerencsétlen? Tudna valaki segíteni?
távcső típus : skywatcher 70/900 refraktor
Alighanem tényleg az a helyzet, hogy a Jupitert és az Aldebarant (alga Tauri) a Bikában felcserélted. Hajnalban két fényes csillag látszik, a fényesebb, bara a Jupiter. Biztosan azonosíthatod, mert még részz látási körülménynél is korongnak látszik, és mellette a holdjai.
Mindenesetre állítsd élesre egy fényesebb csillagon, pl. a Capellán (alfa Aurigae), és akkor a Jupiternek is élesen kell látszania. (Én pl. 50 mm-essel, 40x-es nagyítással, már a sávját is megpillantom.) Vigyázz a nagyítással, túlságosan nagy nagyításnál elmosódott lesz a kép, de akkor is korongmnak kell látni. BQ.
köszönöm a válaszokat, eddig is kiderült hogy jót néztem:D, a fókusszal játszva megtaláltam biztosan a Jupitert, és a holdjait is egy sorban voltak egymás mellett 4et láttam belőle, fényesek voltak mint egy kis tűhegy.
de a Jupitert viszont nagyon nagyon kellett nézni hogy a felső sávokat lássam mármint néztem sokáig aztán halovány két kicsi csíkot láttam rajta amit sávnak véltem felfedezni:D
mit tehetek hogy halványabban lássam? hamarabb próbáljam meg még nincsen annyira fent? mármint gondolom ha nem ilyen fényes, akkor jobban látni a sávozódást. a stelláriumban láttam hogy amikor jön fel egyre nagyobb a magnitudója vagy a fényessége, én fél 2, 2 körül néztem, mert földrajzi adottságok miatt én csak akkor láthatom itthonról.
Inkább akkor kell megfigyelni, amikor jó magasan van. Ha alacsonyan észleled, akkor nagyon vastag levegőrétegen nézel keresztül, ami szűri és szétszórja a képet.
A távcsöves látványt szokni kell, az agyadnak is meg kell tanulnia, mit lát a szemed. Ugyanakkor a nyugtalan légkör rázza, remegteti a képet. Érdemes hosszú perceken keresztül figyelni az okulárba, néha be fog ugrani egy-egy tiszta kép. Türelem, jönni fognak azok a felhősávok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!