Igaz az, hogy villámlás idején nem szabad az ablakban állni?
Figyelt kérdés
2009. júl. 25. 09:04
1/7 anonim válasza:
Nem tudom, hogy igaz-e, de én már nem megyek ablakközelbe, mert úgy 2 éve ablaknál állva néztem a villámokat, amikor egy hatalmas szikra végigment az ablakkereten, elég nagy csattanás kíséretében. Azóta inkább kiállok a teraszra, vagy a szoba másik végében ülök le.
2/7 anonim válasza:
3/7 anonim válasza:
Egyszer a nagymamám vasalt a nyitott erkélyajtóban. Jött a vihar, de azt mondta, még azt az egyet... Ott álltam. Bejött az ajtón a villám, körbement a vasalódeszka körül és kiment. Semmi baj nem történt. A Nagymamám gyorsan befejezte a vasalást. Utólag kezdett a lábam remegni.
4/7 anonim válasza:
Teljesen mindegy, hogy hol állsz ( kivéve ha v-mi fémet ölelgetsz ). A villámokat a töltés vonzza. Oda fog becsapni ahol a nagyobb töltéskülönbség van.
5/7 anonim válasza:
Igen jó erőben lehet az a villám, ami bemegy a szobába, megkerüli a vasalóállványt és kimegy... A villám ugyanis elektromos ív, ami mindig két pont között, többé-kevésbé egy egyenes mentén jön létre. Benne a töltések fénysebességgel mozognak, tehát kicsit nehéz látni, merre is megy. No de hagyjuk...
Az viszont jó kérdés, hogy szabad-e az ablakban állni. A villám oda fog becsapni, ahol a legkevesebb energia szükségeltetik ehhez. Az ablak általában nem ez a hely. Akkor van gond, ha vasbetonból épült a ház, belecsap a villám és a vashálóban, mint Faraday-kalitkában folyik az áram. Olyankor, ha elég közel vagy, kaphatsz belőle, de ez nem jellemző.
6/7 anonim válasza:
Lehet,mert elég kevés ablakot ér villámcsapás.
7/7 anonim válasza:
Azt nem tudom, hogy veszélyes-e az ablakban állva nézni, de azt nagyon is jól tudom, hogy kint az erkélyen ülve ott veszélyes. Mivel ha a villám netalántán a közeledbe csap le, akkor az olyan sebességgel megy és olyan hatalmas lökés, stb.. fog történni, hogy pár percig nem fogsz hallani semmit és nem fogsz látni semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!