Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz az, hogy villámlás...

Igaz az, hogy villámlás idején nem szabad az ablakban állni?

Figyelt kérdés
2009. júl. 25. 09:04
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, hogy igaz-e, de én már nem megyek ablakközelbe, mert úgy 2 éve ablaknál állva néztem a villámokat, amikor egy hatalmas szikra végigment az ablakkereten, elég nagy csattanás kíséretében. Azóta inkább kiállok a teraszra, vagy a szoba másik végében ülök le.
2009. júl. 25. 10:16
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen, igaz. Az ablakban és a fal betonjában mindenféle fém lehet, ami vonzhatja a villámot.

Azért nem az ablak a legveszélyesebb, messze nem.

[link]

[link]

[link]

2009. júl. 25. 12:04
 3/7 anonim ***** válasza:
77%
Egyszer a nagymamám vasalt a nyitott erkélyajtóban. Jött a vihar, de azt mondta, még azt az egyet... Ott álltam. Bejött az ajtón a villám, körbement a vasalódeszka körül és kiment. Semmi baj nem történt. A Nagymamám gyorsan befejezte a vasalást. Utólag kezdett a lábam remegni.
2009. júl. 25. 20:40
 4/7 anonim válasza:
100%
Teljesen mindegy, hogy hol állsz ( kivéve ha v-mi fémet ölelgetsz ). A villámokat a töltés vonzza. Oda fog becsapni ahol a nagyobb töltéskülönbség van.
2009. júl. 26. 00:12
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen jó erőben lehet az a villám, ami bemegy a szobába, megkerüli a vasalóállványt és kimegy... A villám ugyanis elektromos ív, ami mindig két pont között, többé-kevésbé egy egyenes mentén jön létre. Benne a töltések fénysebességgel mozognak, tehát kicsit nehéz látni, merre is megy. No de hagyjuk...

Az viszont jó kérdés, hogy szabad-e az ablakban állni. A villám oda fog becsapni, ahol a legkevesebb energia szükségeltetik ehhez. Az ablak általában nem ez a hely. Akkor van gond, ha vasbetonból épült a ház, belecsap a villám és a vashálóban, mint Faraday-kalitkában folyik az áram. Olyankor, ha elég közel vagy, kaphatsz belőle, de ez nem jellemző.

2009. júl. 26. 18:00
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Lehet,mert elég kevés ablakot ér villámcsapás.
2009. júl. 28. 14:52
 7/7 anonim ***** válasza:
Azt nem tudom, hogy veszélyes-e az ablakban állva nézni, de azt nagyon is jól tudom, hogy kint az erkélyen ülve ott veszélyes. Mivel ha a villám netalántán a közeledbe csap le, akkor az olyan sebességgel megy és olyan hatalmas lökés, stb.. fog történni, hogy pár percig nem fogsz hallani semmit és nem fogsz látni semmit.
2009. júl. 29. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!