Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért ez a megoldás?

Miért ez a megoldás?

Figyelt kérdés
"Két kisméretű vezetőgömb egy pontban felfüggesztett, két igen hosszú szigetelőfonálon függ.A gömbök egyenlő mennyiségű, azonos előjelű töltéseik hatására egymástól d távolságra eltávolodnak.Az egyik gömbtől a töltést elvezetjük. Mi történik ezután?" A könyv szerint a megoldás d/³√4, de nincs magyarázat.

2012. aug. 17. 14:22
 1/4 anonim ***** válasza:

Ezt nem vágom. A kérdés az, hogy mi történik, és ez a képlet a válasz?

Elméletileg ha a fent leírtakat végrehajtjuk, akkor a két golyó egymás felé zuhan, de gyorsabban, mintha nem lenének töltve

2012. aug. 17. 15:30
 2/4 A kérdező kommentje:
Gondolom azért a képlet a válasz, mert akkorára csökken a távolság köztük. Én is arra gondoltam, hogy vonzzák egymást, nem lehet, hogy mozgási indukció miatt kezdi el taszítani?
2012. aug. 17. 15:50
 3/4 Sajtoskifli ***** válasza:
100%

Na sikerült rájönnem, mire is gondolnak.

Amit itt el kell fogadni, hogy mivel ez egy igen hosszú szigetelőfonál, hasonlóan viselkedik, mint egy rugó.(Ezt egyébként az inga mozgásának jellemzésénél használják ki)

Innentől pedig könnyű dinamikai/paraméteres feladat.

A gömbre két erő hat, a rugóerő (ami egyébként a gravitáció érintőleges komponense a fonalnál), és az elektromos erő. Mivel a gömb nyugalomba van, ezek egyenlőek, ezért:

D*d(1)=k*Q^2/d^2

d(1)=köbgyök(k*q^2/D)

d(2)=köbgyök(k*(q/2)^2/D)

Ebből pedig már látszik a megoldás.

Mivel eltávolítjuk a töltést, megszűnik az elektromos erő, és a két golyó elindul egymás felé. Miután összeütköznek, Mindkét golyón ugyanakkora töltésnek kell lennie, ezért a töltéssel rendelkező golyóról a fele átáramlik a másik golyóba. Mivel ekkor újra mindkét golyóban azonos töltés van, újra taszítják egymást, és beáll az új stabil pontjába.

2012. aug. 17. 19:29
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, azt rontottam el, hogy az "igen hosszú"-t végtelennek vettem, nem volt "rugóerő", és csodálkoztam, hogy d miért végtelen.
2012. aug. 19. 17:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!