Fénysebesség meghaladására elméleti lehetőségek? Szerintetek képesek leszünk-e rá valaha, vagy pedig a Naprendszer foglyai maradunk?
Sziasztok!
Először is, igen, tisztában vagyok azzal, hogy a fénysebesség meghaladására nincs lehetőség, viszont időről időre felvetődnek még komoly elméleti fizikusok részéről is ötletek arra, hogy esetleg meg tudnánk kerülni ezt a problémát pl. Alcubierre-meghajtás, warp drive, féregjáratok stb.
Mennyire megalapozottak ezek az elméletek?
(nem műszaki ember lévén én meg sem kísérelem az alapjukat adó számítások megértését)
Michio Kakunak vannak ezzel kapcsolatban érdekes előadásai.Keress rá.
A fénysebességet valóban nem lehet elérni az E=mc2 törvény miatt.Ez viszont nem jelenti azt hogy a Naprendszer foglyai maradnánk.Rengeteg másféle nagy sebességet elérő technika van.Én leginkább a tokamak reaktoros fúziós rakétában bízom.Bár még ezzel is rengeteg idő elhagyni a Naprendszert.
Az olyanok mint a féreglyuk és a térhajtómű pedig annnyi energiát követelnek hogy a gyakorlatban már a lehetetlen dolgokhoz sorolhatóak.Szerintem ezeket nem nagyon lehet kivitelezni,az energiafelhasználásuk végett.De mondjuk ismét csak egy elméleti szerkezethez nyúlva talán lehetséges lenne az energia ellátásuk. A Dyson szféra elvileg szolgálhat elegendő energiaforrásként .
Valószínűleg mind rosszul tudjuk, csak új bizonyítékokra várnak a tudósok.
Egy új elmélet szerint csak "közeg" ellenállásról van szó az korlátozza a sebességet, csak az a kérdés mi ez a közeg. Egyenlőre teljesen ismeretlen, az összetétele, talán a nemrégiben felfedezett sötét anyag és sötét energia részecskéi lehetnek amik korlátozzák a sebességet.
Mert hogyan is működik? Minél jobban megközelíted a fénysebességet minél gyorsabban mész annál több energia kell az előrejutásodhoz. 300km/s nál "csak" egy olyan határt ér el az általunk ismert "anyag" (az elektromágneses spektrumot/fényt is beleértve) ahol már több energiára lenne szükség az előrejutáshoz mint amennyiből maga a részecske áll. Tehát elvileg ha tudjuk mi az amibe beleütközünk ügyes technológiával ki is zárhatjuk, akkor lehetővé válna akár végtelen sebesség is.
Ezek az elméletek a logikus következtetés a jelenlegi tudásból és a fikció határán mozognak, mindenki döntse el hisz-e nekik azért érdekes:
A világűr tele van kis apró ide-oda repkedő aszteroidákkal,mikro meteoritokkal. percenként több száz. Ha csak 98%-val haladsz a fénysebességgel akkor 24 órán belül ütközöl minimum 500-db-al.
Az űrhajód (illetve a benne utazó is)olyan lesz 1 héten belül mint a szita,hiszen ez kb olyan mint a géppisztoly lövedékek közt repülni ....ügye nem 1 nem egy életbiztosítás .
Szóval szerintem ezen ok miatt örökre a naprendszer foglyai vagyunk,mert kész életveszély a világűr a nagy sebességgel utazóknak.
Kis sebességgel sem életbiztosítás.
A Perseidák pl. hozzánk képest olyan 40 km/mp sebességgel mozognak. Amelyik eléri a Földet, az 8 cm-re áll bele a betonba.
Kérdező: igen, lehetséges, hogy találunk valamilyen új, hatékony technikát. De hogy mit... a középkorban pl. azt hitték, hogy lehet aranyat készíteni. Kevergetéssel.
Nos: úgy nem lehet - de máshogy igen.
Az előző link magyar nyelvű magyarázata szerintem jobban leírja miről is van szó:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!