Az egyetemi biológusi képzéshez mindenképp szükséges a kémia/ minden biológus képzésen tanítanak kémiát?
A felvételihez azt hiszem nem kell, de nem tudom biztosan.
Viszont az egyetemen kell tanulni elég rendesen, általános kémia, szerves kémia, biokémia, műszeres analitika és néha még fizikai kémia is. Általános-, szerves- és biokémiát biztosan kell tanulni mindenhol, szerintem műszeres analitikát is, de a fizkémben egyáltalán nem vagyok biztos.
A kémiai ismeretek szükségesek az élőlényekben lejátszódó folyamatok megértéséhez.
Például kémiai ismeretek nélkül, igen nehezen lehetne felfogni a fotoszintézis folyamatait. Nem is beszélve a különböző mikrobiális erjedésekről.
A kémiai ismeretek fontossága abszolut. Mégis, mit csinál ma egy végzett biológus? A legtöbb biológus eleve a biokémia, sejtbiológia területén talál állást, ahol a kémia több, mint esszenciális. (bár sokan-egyre többen nem jók kémiából, aminek én örülök, mert jó az, ha csapnivaló a konkurencia :-)
A végzett biológusok egy jelentős része pedig bioanalitikát csinál klinikákon, amihez elvileg nem szükséges kémia... de ennyi erővel szallag mellé is mehet a paraszt.
És akkor lesz egy töredék biológus, akik nemzetiparkokban kapnak melót, nekik nem kell... De több évfolyamból se ismerek ilyet. Az sokkal jellemzőbb, hogy rendszertanásznak indul valaki, aztán immunológia-genetika-biokém lesz a vége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!