Létezik a halálközeli élmény és ha igen milyen?
Attól függ, mennyire halálközeli?
Nekem itt a haláltól alig 20-60 évre rengeteg élményem van.
A különböző irodalmi források szerint az újraélesztett emberek ( gondolom, az ő beszámolójukat érted halálközeli élménynek) egy része, 20-30%-a számol be mindenféle fény, alagút, repülés, testenkívüiség - érzés stb dologról.
Ezzel szemben ami a saját tapasztalatom : 20 éve vagyok orvos, több száz sikeres újraélesztéssel a hátam mögött. Eddig még egy beteg sem számolt be közülük halálközeli élményről. A "mire emlékszik" kérdésre a válasz az volt mindig : Semmire. Elaludtam.
A fenti jelenségnek több magyarázata is lehet.
1. Hazudok. ( Nem, de ezt itt nem tudom bizonyítani)
2. A halálközeli élmény, mint olyan nem létezik, újságírói kacsa vagy tudatos félrevezetés az egész.
3. A halálközeli élmény az agyi hypoxia következménye, ami az újraélesztés miatt alakul ki, egyszerű hallucináció kategória. (ezt minden további nélkül el tudom fogadni, de azt még mindig nem értem, hogy a nagy számok törvénye alapján miért nem találkoztam még vele? )
Miért ír, aki nem tud semmit erről???
Igen, létezik. Lehet már tudni az élettani alapjait, és elő is lehet idézni - életveszély nélkül is.
A működése pedig úgy néz ki, hogy oxigénhiányos állapotban az agy egyrészt olyan anyagokat termel (fájdalomcsillapító kábítószer), amelyek ilyen élményeket okozhatnak - másrészt a különféle szervek (pl. agy, szem) különböző módokon állnak ilyenkor le, és ezekből is lehet ilyen élmény.
Amúgy volt már a kérdés.
Itt sokat olvashatsz róla:
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!