Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mechanikai problémában tudnáto...

Mechanikai problémában tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

A lejtő függőleges síkban levő R sugarú körpályában végződik.

Milyen magasból kell kezdősebesség nélkül indítani a kis méretű golyót, hogy körpályán, a függőleges síkban fekvő, körben meghajlított abroncs belső felületén haladjon végig?

:SS

2012. jún. 29. 11:26
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Milyen nyelven jelenti a "kis méretű golyó" kifejezés azt, hogy "pontszerű test"? Magyarul biztos nem, angolul sem, de németül sem. E három nyelven bőségesen olvastam fizikai tárgyú szövegeket is, de talán lovári nyelven valóban azonos a két kifejezés jelentése.
2012. júl. 3. 18:02
 12/14 anonim ***** válasza:

Akkor valószínűleg nem olvastál még eleget. Egyébként meg úgy látom, rendkívül nehéz a felfogásod.

A szöveg szerinti legyegyszerűbb modell, ha a golyót pontszerűnek tekinted. Miért? Mert sehol nem mondja azt a szöveg, hogy a pályához képest kell kis méretűnek tekinteni. Ismét megkérdezném: hol mondja ezt?

A második legegyszerűbb modell, ha nem pontszerűnek, csak a pályához képest kicsinek tekinted a golyót, és figyelembe veszed a forgási energiát is.

A harmadik, ha a gördülési ellenállást sem hanyagolod el.

Negyedik, ha a pálya egyenetlenségeit is figyelembe veszed.

Ötödik, ha a gravitációs tér "h" magasságon történő megváltozását is beleszámítod.

S így tovább...

A fizika modellalkotó tudomány, kedves barátom, különböző egyszerűségi fokokkal és érvényességi körökkel. Ezek közül én a legegyszerűbbre utaltam, amelyet a szöveg megenged. A kérdező majd kiválasztja a megoldások közül azt, amelyik neki épp aktuális.

2012. júl. 5. 20:37
 13/14 anonim ***** válasza:

1. Nem vagyok a barátod.

2. Nem a kérdező fogja kiválasztani a megfelelő választ, hanem jó eséllyel az, aki a dolgozatát, beadott munkáját stb. elbírálja. Persze te az én megoldásomat rossznak nevezed, így ha neked hisz, nemigen lesz miből választania. :(

3. A fizikáról ne oktass ki. Nem vagyok ugyan fizikus, de épp eléggé ismerem ahhoz, hogy a pökhendi beszólásodat oda tegyem, ahová való.

"Ezek közül én a legegyszerűbbre utaltam, amelyet a szöveg megenged."

4. Nem, a szöveg a te egyszerűsítésedet már nem engedi meg. A gördülési ellenállás elhanyagolását igen, mert nem adja meg az értékét. A gravitációs gradienst meg analizád meg magad.

5. Kihagytad a légellenállást, a lejtő irányától függő Coriolis-erőt, a golyóban - ha fém - a földmágnesség hatására ébredő örvényáramok hatását, a Nap és a Hold aktuális állását, a körpálya hődilatációját, a tömeg relativisztikus növekedését, továbbá a golyó frame dragging hatását. :D

Valld be, hogy nem tudsz veszíteni. :)

2012. júl. 5. 21:01
 14/14 Tom Benko ***** válasza:
@3: Sikeresen írtam hülyeséget is. Kösz.
2012. júl. 8. 18:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!