Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az Ideális gáz állapotegyenlet...

Az Ideális gáz állapotegyenletének statisztikus mechanikai megalapozása -> tud erről valaki valamit?

Figyelt kérdés
Ezt a vázlatpontot a fizika tételsoromban találtam, de fogalmam sincs, mit érthetnek alatta, és hiába próbáltam könyvben vagy interneten utánanézni, semmi olyat nem találtam, ami egy ezzel kapcsolatos kérdésre megfelelő válasz lenne. Egy fizikában jártas ember tud nekem segíteni? Előre is köszönöm.
2012. jan. 4. 11:56
 1/4 anonim ***** válasza:
2012. jan. 4. 12:13
 2/4 PótPápuaPuapó ***** válasza:

Az Atkins könyvekben (2. kötet) van szó statisztikus termodinamikáról, de nem valami jó, és vegyészeknek íródott, nem fizikusoknak.

Keszei Ernő viszont írt pár jegyzetet, de azok előadásvázlatok. Szerintem keress ELTE-én tanuló vegyészeket/fizikusokat, akiknek vannak rendes jegyzetei.

2012. jan. 4. 13:23
 3/4 anonim ***** válasza:
Itt egyszerűen a golyómodellről van szó. A gázmolekulákat v átlagsebességű golyóknak tekinted. A vx-t az ekvipartíció tételéből számolod ki: m*vx^2/2 = kT/2. Ebből vx=gyök(kT/m). A lendületmegmaradásból felírod a tartály falára gyakorolt nyomást, feltételezve, hogy a molekulák fele megy jobbra, fele balra, és kijön a PV=NkT törvény.
2012. jan. 4. 18:54
 4/4 PótPápuaPuapó ***** válasza:

Hoppá, bocsánat! Nem olvastam el a kérdést, te csak az állapotegyenlet levezetését kérdezted; és nem stattermo tananyagot keresel.

Priviben küldd el az email-címedet, és beszkennelem a levezetést! (Papíron kényelmesebb...)

2012. jan. 4. 22:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!