Egy bezárt dobozba, amiben élelmiszer van, hogy kerül bele a kukac, ha megromlik?
Egyik nap láttam a TV-ben (Spectrum?), hogy van egy kukac, amelyik 180 fokig kb. 1 órát kibír. Még a rádióaktív sugárzás több ezerszeresét is elviseli, mint az ember, gyakorlatilag szinte elpusztíthatatlan.
Persze valószínűbb valami gyártási hiba.
"Sőt, ha az ételt lesterilizálod, és úgy zárod el szintén stril dobozba, akkor még a mikroorganizmusok se szaporodnak el rajta, hiszen ők sem tudnak bejutni, és a sterilezés miatt a dobozban sincsenek."
Ez így van, így készül például a tartós tej, ami a közhiedelemmel ellentétben nem tartalmaz tartósítószert, hanem egyszerűen csak kiírtják belőle a baktériumokat.
Azért azt hozzáfűzöm, hogy nem lehet valamit 100%-osan sterilizálni, hogy még ehető is legyen, mert egy nagyon, nagyon apró töredéke túléli a mikroszkópikus élőlényeknek.
A 16:25ösnek is igaza van. Valóban vannak olyan élőlények amik óriási hideget, meleget, savas környezetet, rádioaktivitást is kibírnak, de ezek jobbjára olyan helyen élnek, hogy nem kerülhetnek bele a te kajádba.
"Azért azt hozzáfűzöm, hogy nem lehet valamit 100%-osan sterilizálni, hogy még ehető is legyen, mert egy nagyon, nagyon apró töredéke túléli a mikroszkópikus élőlényeknek. "
Dehogynem. Az összes orvosok által használt injekciót, infúziót tökéletesen csíramentesítik, mert közvetlenül az érbe adva egyetlen baci is nagy galibát okozhat. Egyszerűen az élelmiszeripari alkalmazásoknál ennek nincs jelentősége, mert például a tartóstej bőven elég, ha egy évig eláll, nem kell nekik százötven évre tervezni.
9:47 nincs igazad.
"ehető is legyen" volt írva, az injekciót, infúziót pedig nem eszik meg.
Élelmiszerben nem tudjuk 100%-ban biztosítani az összes mikróba elpusztítását. Egyetemen így tanítják, és ők azért sejtenek valamit a témában.
""ehető is legyen" volt írva, az injekciót, infúziót pedig nem eszik meg."
Szerinted amit közvetlenül az ereidbe csöpögtetnek, az "koszosabb", azaz több baktériumot tartalmaz, mint amit megeszel? Nyilván nem. Az injekciók, infúziók tökéletesen ehetők, ám az áruk miatt ilyen felhasználásuk nem ismert. No meg természetesen az ízük is biztos vacak, ebbe az irányba nem fejlesztették őket.
"Élelmiszerben nem tudjuk 100%-ban biztosítani az összes mikróba elpusztítását. Egyetemen így tanítják, és ők azért sejtenek valamit a témában."
Igen, a szokásos konzervkészítési eljárásokban nem csíramentesítik teljesen a kaját, azért, mert mint említettem így is évekig eláll. Ez nem azt jelenti, hogy ez technikailag lehetetlen, hanem hogy annyi pénzért (egy sertésmájkrém 50-100 forint) nem éri meg. Amennyiben ez követelmény lenne, nyilván simán csíramentesíthetnék, ha mással nem gamma sugárzással, mint az orvosi eszközöket. Az igaz, hogy akkor egy májkrém mondjuk ezer forintba kerülne, a kutya nem venné meg.
Hogy konkrét számokat is nézzünk:
Egy liter sóoldat több mint négyezer forint, huszonöt grammnyi aminosav pedig ezernégyszáz forint (ezen lehet, hogy van TB támogatás is)
Nehezen tudnám elképzelni, hogy valaki vacsorára ilyet vegyen magának.
Szerinted amit közvetlenül az ereidbe csöpögtetnek, az "koszosabb"
Mióta kell egy tűnek, vagy sóoldatnak az élvezeti értékével foglalkozni?
Főzhetsz 3 hónapig egy konzervet, de az már nem nevezhető élelmiszernek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!