Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » NAGYON FONTOS! Élelmiszer...

NAGYON FONTOS! Élelmiszer adalékok?

Figyelt kérdés

-Miért van szükség az élelmiszer adalékanyagokra?

-Az élelmiszer adalékanyagokat milyen csoportba lehet sorolni?

-Milyen ártalmatlan adalékanyagok vannak?

-Milyen káros hatású adalékanyagok vannak és a hatásuk

milyen az emberre nézve?

-Az hogy lehetséges hogy a káros hatású adalékanyagok ellenére forgalomba vannak?

-Hogy hogy az ember nem lesz beteg tőlük?


2010. máj. 23. 08:22
 1/6 A kérdező kommentje:
Válaszaitokat előre is köszönöm
2010. máj. 23. 08:23
 2/6 anonim ***** válasza:

1. Mert olcsóbban lehet elöállitani a terméket és adott esetben rosszabbminöségü alapanyagokból.

2. Tartósitoszerek, izfokzók, stabilizátorok, tömegnövelök, stb

3. - 4. Olvass utána az elözöbel felsoroltaknak

5. Üzleti érdekek miatt - olcsóbban többet termelni és drágán eladni

6. Az ember beteg lesz tölük, csak nem azonnal, hanem egy idö múlva okoz károsodásokat, hasonlóan, mint az alkohol vagy a dohányzás.

2010. máj. 23. 08:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Nem vagyok szakértő,csak háziasszony.

Azt elismerem,hogy kell esetleg tartósítószer az élelmiszerekbe. Az egyéb adalékanyagok,ízfokozók stb. pedig azért kellenek,mert a termékek többségében alig van természetes alapanyag. Én találtam már a polcon egy nyári szaláminak nevezett terméket. Abban 10 % hús volt,a többi szója (ez nagyon kedvelt manapság)burgonyapehely és még sok egyéb. De ha megnézed a tápszereket,azokban sincs semmilyen természetes alapanyag. Kémiailag kimondhatatlanra módosított tehéntej,különféle adalékanyagok,mesterséges vitaminok,állítólag immunerősítő szerek stb.

A gyártóknak az a haszon,ha minél kevesebb alapanyagból minél több terméket tudnak előállítani,és a vevőkre rásózni. A reklámoknak pedig sok ember bedől. A gyárak szponzorálják az élelmiszerekkel foglalkozó kutatókat. Ők természetesen csak olyan eredményeket produkálhatnak,ami a gyártó termékét dícséri. Olvastam már olyan nyugdíjas élelmiszerkutató írását,aki bevallotta,hogy az általa adott szakvélemény hazugság volt. De ha a valódi eredményeket hozta volna nyilvánosságra,akkor nemcsak a cég rúgta volna ki,hanem máshol sem kapott volna munkát.

A káros hatású anyagok pedig azért vannak forgalomban,mert csak akkor lesz "gyanús",ha már sok tőle a megbetegedés.

A legutolsó kérdésedre pedig az a válaszom,hogy betegek lesznek tőle az emberek! Igaz,nem azonnal,mint a romlott étel evése után,hanem hosszútávon.

A rendszerváltás előtt szűkös volt az élelmiszer választék,de azok természetes alapanyokat tartalmaztak,és nem volt bennük vagy semmilyem,vagy csak kevés adalék. A gyerekek sem tápszereken nőttek fel,és nem volt tiltott nekik a tehéntej,liszt,tojás stb. mint manapság.

Nagyanyáink idejében az ételallergia,vagy a pollenallergia ismeretlen volt.

A rendszerváltás óta - hála az árúbőségnek, a tápszereknek,- egyre több a különféle allergiában szenvedők aránya,és a fiatalok is egyre gyengébb immunrendszerűek és fizikumúak! Nemrég olvastam,hogy Amerikában ennek okait kutatják. Olvastam olyan szakvéleményt is,hogy régen azért nem volt ennyi allergia,mert az orvosok nem fedezték fel. Ez nem lehet igaz. Ha bárki allergiás lett volna,az szenvedett volna tőle,és kereste volna a gyógyulás lehetőségét.

Ma már minden a pénzről szól. Az allergiával foglalkozó orvosok is keresni akarnak, a gyógyszergyárakról nem is beszélve.

Lehet,hogy 50-60 év múlva egy korcs nemzedék lesz csak ?

2010. máj. 23. 08:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

"termékek többségében alig van természetes alapanyag. ... nyári szaláminak nevezett terméket. Abban 10 % hús volt,a többi szója (ez nagyon kedvelt manapság)burgonyapehely"


Csak szólok, hogy a szója és a burgonyapehely is természetes anyag.


ártalmatlan adalékanyagok pl szentjánoskenyér mag liszt, agaragar, almasav, hangyasav, lecitin, aszkorbinsav (ez a c-vitamin; pl ha virslibe teszik, nem barnul be), cellulóz, karamell, konyhasó. Rengeteg van ami nem ártalmas.

2010. máj. 23. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

14:04-es: egy szalámiban a szója meg a burgonya nem természetes alapanyag, mégha biológiailag az is.

Ami meg a többi általad felsorolt adalékokat illeti: régebben - amig nem iparilag készültek az élelmiszerek, nem kellett bele ilyesmi, )p. a virslibe húson, vizen és füszereken kivül nem volt más, és nem barnult be - a barnulás a krumpli miatt van) és a legtöbbje nem temrészetes eredetü, hanem vegyileg gyártják pl. köolajszármazékokból, stb.

2010. máj. 23. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:

"barnulás a krumpli miatt"


Ez nem igaz! Húsipari technológus vagyok, azt hiszem ezt jobban tudhatom!

2010. máj. 25. 07:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!