Kémia, nem értem. Ionvegyület vagy vegyületmolekula?
Figyelt kérdés
Sziasztok, 7. osztályos vagyok, és valamit nem értek kémiából. PÉLDÁUL: Van az hogy hidrogén-klorid. Az ugye "HCl". Na most ha leírom hogy HCl akkor azt honnan tudom hogy most IONVEGYÜLET, vagy VEGYÜLETMOLEKULA? Ezt honnan lehet tudni, mert mindkettő lehet. Mikor keletkezik ion és mikor molekula? Nagyon megköszönném ha valaki segítene ebben… előre is köszi :)2012. máj. 4. 15:28
1/3 AliceSwan válasza:
Az ionvegyület ionos kötéskor alkul ki, áétalában fémekkel alkotott vegyületek ilyenek.
A molekula kovalens kötésnél.
A HCl például molekula, mert a hidrogén és klór atom kovalens kötéssel kapcsolódik. (egy kötőelektronpárjuk lesz, és így alakul ki a nemesgáz szerkezet.)
2/3 anonim válasza:
Ha a két atom között nagy az Elektronvonzó képességben a különbség, akkor Ionvegyületről beszélünk. Pl.NaCl ekkor a a nátrium teljesen átadja az elektronját a klórnak, kloridion és nátriumion alakul ki. Ionvegyületról beszélünk.
Ha a két atom között csak részleges az elektron átadás, vagyis közössé válik az elektronpár, akkor kovalens kötés alaku ki, molekulról beszélünk pl. HCl
3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindkettőtöknek. Egy részét már tudtam, de sokat segítettetek! :)
2012. máj. 12. 09:41
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!