Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy ember teljesen sík terepen...

Egy ember teljesen sík terepen mennyi kilométerre látna el?

Figyelt kérdés
2009. jún. 22. 17:20
 1/7 anonim ***** válasza:
94%
Volt már, hogy a Börzsöny tetejéről (Csóványos 938m) elláttam a kb 200km-re lévő Tátráig. És mivel a felhők teteje kb 920 méteren volt majdnem sík terepnek számít :P
2009. jún. 22. 17:31
 2/7 anonim ***** válasza:
95%
Na most ez így egy kicsit csalóka kérdés, mivel a Föld gömbölyű. Tengeren csendes időben simán el lehet látni a horizontig, sőt tovább is, csak hát a Föld elkezd "lefele görbülni". Alapvetően ellátunk a csillagokig is, pedig elég messze vannak ezek is. Szerintem lehet, hogy végtelenségig látunk, csak a nagyon távoli dolgokat már nem vagyunk képesek felismerni, olyan aprónak látszanak.
2009. jún. 22. 17:39
 3/7 anonim ***** válasza:
66%

Istenem, VÉGRE EGY NORMÁLIS, FXSZA KÉRDÉS!!!!!!!!!!!!!!:D

Bár a választ nem tudom:)

2009. jún. 22. 20:15
 4/7 anonim ***** válasza:
77%

Az, hogy meddig látsz el a légkör szennyezettségétől (por, gázok) és páratartalmától is függ. Ha nagyon tiszta a levegő akkor sem lehet túl messzire látni, mert a közeli tereptárgyak eltakarják a távolabbiakat. De már láttam Hatvanból egy vonatról, tehát nem magasról a Naszályt, ami Vác mellett van. Igaz ez "csak" 45km. De nem volt olyan nagyon tiszta a levegő.

Ha magasabbra mész akkor csak azért látsz messzebbre, mert kiküszöbölöd valamennyire a tereptárgya kitakarását és a Föld görbülete miatti hibát is.

Ami 200 km-en már vagy 1500méter.

2009. jún. 22. 20:35
 5/7 anonim ***** válasza:
93%
Az attól függ, mit kell nézni. Ha egy legyet pl. akkor csak esetleg 10 méterre. Ha egy galaxist, akkor millió fényévekre..
2009. jún. 22. 22:47
 6/7 anonim válasza:
85%

A levegő tisztaságától függ. Békés megyei vagyok, a román határhoz közel laktam. Békéscsabán, mikor meglátogattam valakit a kórházban, a 3. vagy 4. emeletről láttam a hegyeket, de nálunk a városban sokszor mondták, hogy a határban, mármint két település közti határában néha lehet látni a romániai hegyeket. Persze nem látszódik az egész, de azért a csúcsát jól ki lehet venni. Szóval a 100-200 km-re lévő hegyek tetejét lehet látni.

Amúgy akármilyen szép, hogy Petőfi szerint az Alföldön nem takarja hegy a kilátást, szerintem ott sokkal kevésbé lehet messze látni, mint egy hegyről, mert nagyon sok erdő van, amitől nem látunk, meg a Föld göbülése sokkal közelebbi helyeket takar el, mint a hegyekről.

2009. jún. 23. 04:05
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Az eddigi gyakorlati szempontokat - tereptárgyak, a légkör állapota - figyelembe vevő válaszok után szeretnék elvi megoldást adni, ami tulajdonképpen egy geometriai feladat megoldása.

A feltételek a következők:

- A látóirányban nincs zavaró tereptárgy

- A levegő tökéletesen átlátszó

- a Föld gömb alakú (ez gyakorlatikag nem igaz)

A fentieket figyelembe véve a látóirányú távolságot a következőképpen lehet kiszámítani:

L=sqrt(2*R*h + h^2)

ahol:

L = a látóirányú távolság

R = a Föld közepes sugara; ez 6378 km = 6 738 000 m

h = a szemmagasság

Az sqrt a gyökvonást jelenti.

Ha emberi léptéknél maradunk, a h^2 elhanyagolható a Föld sugara mellett, így a képlet az

L=sqrt(2*R*h)

formára egyszerűsödik.

Pl.: 2 m-es szemmagasság esetén a látótávolság ~5050 m.

Egy 10 méter magas árbóc tetejéről majdnem 12 km-re lehet ellátni.

2009. jún. 24. 02:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!