Egy ember teljesen sík terepen mennyi kilométerre látna el?
Istenem, VÉGRE EGY NORMÁLIS, FXSZA KÉRDÉS!!!!!!!!!!!!!!:D
Bár a választ nem tudom:)
Az, hogy meddig látsz el a légkör szennyezettségétől (por, gázok) és páratartalmától is függ. Ha nagyon tiszta a levegő akkor sem lehet túl messzire látni, mert a közeli tereptárgyak eltakarják a távolabbiakat. De már láttam Hatvanból egy vonatról, tehát nem magasról a Naszályt, ami Vác mellett van. Igaz ez "csak" 45km. De nem volt olyan nagyon tiszta a levegő.
Ha magasabbra mész akkor csak azért látsz messzebbre, mert kiküszöbölöd valamennyire a tereptárgya kitakarását és a Föld görbülete miatti hibát is.
Ami 200 km-en már vagy 1500méter.
A levegő tisztaságától függ. Békés megyei vagyok, a román határhoz közel laktam. Békéscsabán, mikor meglátogattam valakit a kórházban, a 3. vagy 4. emeletről láttam a hegyeket, de nálunk a városban sokszor mondták, hogy a határban, mármint két település közti határában néha lehet látni a romániai hegyeket. Persze nem látszódik az egész, de azért a csúcsát jól ki lehet venni. Szóval a 100-200 km-re lévő hegyek tetejét lehet látni.
Amúgy akármilyen szép, hogy Petőfi szerint az Alföldön nem takarja hegy a kilátást, szerintem ott sokkal kevésbé lehet messze látni, mint egy hegyről, mert nagyon sok erdő van, amitől nem látunk, meg a Föld göbülése sokkal közelebbi helyeket takar el, mint a hegyekről.
Az eddigi gyakorlati szempontokat - tereptárgyak, a légkör állapota - figyelembe vevő válaszok után szeretnék elvi megoldást adni, ami tulajdonképpen egy geometriai feladat megoldása.
A feltételek a következők:
- A látóirányban nincs zavaró tereptárgy
- A levegő tökéletesen átlátszó
- a Föld gömb alakú (ez gyakorlatikag nem igaz)
A fentieket figyelembe véve a látóirányú távolságot a következőképpen lehet kiszámítani:
L=sqrt(2*R*h + h^2)
ahol:
L = a látóirányú távolság
R = a Föld közepes sugara; ez 6378 km = 6 738 000 m
h = a szemmagasság
Az sqrt a gyökvonást jelenti.
Ha emberi léptéknél maradunk, a h^2 elhanyagolható a Föld sugara mellett, így a képlet az
L=sqrt(2*R*h)
formára egyszerűsödik.
Pl.: 2 m-es szemmagasság esetén a látótávolság ~5050 m.
Egy 10 méter magas árbóc tetejéről majdnem 12 km-re lehet ellátni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!