Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Titanic: hány fokosnak kellett...

Titanic: hány fokosnak kellett volna lennie a tengervíznek, hogy túléljék a vízbe került emberek?

Figyelt kérdés
Arra lennék kíváncsi, hogy mi a leghidegeb víz, amiben kibír az ember 2 órát. Ott -2 °C-os volt a víz, mikor éjjel 2-kor elsüllyedt a hajó, ezért nagyon hamar megfagytak. A Carpathia csak 4-kor érkezett meg, a többi mentőcsónak pedig nem vette fel a tengerben maradt áldozatokat, vagyis majdnem 2 órát ki kellett volna bírniuk.

2012. ápr. 26. 21:53
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
84%

Nem hosszas töprengés után, vagy alapos biológiai ismeretek alapján úgy gondolom, a húszfokos vízben sem lehet óráig élve maradni. A testhőmérsékletünknél hidegebb víz mindenképpen hűt. Nem tudom mennyi az a testhőmérséklet, amelyen még felszínen tudunk maradni. 32 azt hiszem már életveszélyes. A két óra nagyon hosszú idő.

A kihűlés rontja az agyműködést, a test izomremegéssel próbál hőt termelni, ez kimeríti a szervezetet.

2012. ápr. 26. 22:36
 2/20 anonim ***** válasza:
98%

Nem nagyon hiszem, hogy erre van jó adat, de szerintem úgy kb 15 fokos vízben már ki lehet bírni 2 órát, legalábbis lenne pár erősen kihűlt túlélő. Sok mindentől függ, ld.:

[link]

(A cikk első oldalának aljától kezdődik az, ami téged érdekel.)

2012. ápr. 26. 22:37
 3/20 anonim ***** válasza:
81%
Még a trópusi vizekben sem lehet akármeddig bírni (csak úszva), mivel azok is hűtenek.
2012. ápr. 26. 23:00
 4/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm az érdekes válaszokat!
2012. ápr. 27. 10:02
 5/20 A kérdező kommentje:
+ A cikk is nagyon érdekes, köszönöm a tippet!
2012. ápr. 27. 10:04
 6/20 anonim ***** válasza:
77%
Tényleg nehéz megmondani, mert alkattól, edzettségtől is függ. Abból kiindulva, hogy az uszodák vize 18-22 fok körüli szokott lenni, és vannak, akik 2 óráig is úszkálnak benne kényelmes tempóban, abban már kibírható. Én 10-15 fokra tenném a határt, 10 fok alatt már azért elég veszélyes lenne a 2 óra.
2012. ápr. 27. 10:05
 7/20 anonim ***** válasza:
88%

"Még a trópusi vizekben sem lehet akármeddig bírni"

Igen, mivel éhen-szomjan halnánk. Ha van kaja, pia, akkor is a kimerültség végez velünk, nem a kihűlés.

"A testhőmérsékletünknél hidegebb víz mindenképpen hűt."

Ahogy a testhőmérsékletünknél hidegebb levegő is, mégsem fagyunk meg pl. 26 fokban, napok után sem. A hűtés fontos a szervezetnek, különben túlmelegedne. Máskülönben 36 fokban éreznénk magunkat a legjobban, de valójában már 32-től szenvedük.

A gond akkor van, ha túl erős ez a hűtés, és nem tudja a szervezet pótolni a leadott hőt. Tény, hogy a víz gyorsabban elvezeti a test hőjét, de két órát 20 fokos vízben azért ki lehet bírni. Kicsit talán vacognánk, de bőven élnénk.

2012. ápr. 27. 11:22
 8/20 anonim ***** válasza:
77%
Nem furcsa, hogy míg az angol nyelvű cikk 100%-os, a rövidebben, de magyar nyelven, lényegét tekintve ugyanazt tartalmazó válaszok pedig le lettek húzva.
2012. ápr. 27. 12:15
 9/20 A kérdező kommentje:
Én minden válaszra zöldet adtam, szerintem mindegyik elgondolkodtató volt...
2012. ápr. 27. 14:19
 10/20 anonim ***** válasza:
69%

Aki ismeri a vizilabdát az tudhatja, hogy az előírt min. vízhőmérséklet 17 celsius.

Ebben 32 percet a vizilabdázók röhögve vacogás nélkül kibírnak.

Ebből kiindulva 2 órát simán túl lehetne benne élni

2012. ápr. 27. 14:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!