Milyen élőlény lehet ez?
Ma sétáltam a Királyér mellett, és azt vettem észre, hogy a víz vöröses színű, felkavartam az iszapot, az pedig sokkal élénkebb, már szinte pink színű volt. Hoztam haza belőle mintát, és mikroszkóp alatt azt láttam, hogy rengeteg, vörös színű egysejtű úszkál a vízben. Oválisak, jól látszik a sejtmagjuk, nincs ostoruk, csillójuk(legalábbis én nem láttam).
Valaki tudja, mik lehetnek ezek? Károsak a többi élőlényre?
Elsőre valamilyen vörösmoszatnak hangzik, de látni kéne közelebbről, így nagyon nehéz bármit is mondani róla.
Valami Chromista?
A sejtek mérete mekkora? Amit elmondtál, abból eukariótára következtetek, de ha jóval kisebbek, lehet, hogy valamilyen baktérium.
Akkor egészen más a helyzet! Eddig valahogyan úgy tűnt, hogy eukarióta sejtekről van szó. Sós vizekben gyakran élnek fotoszintetizáló halofil bacik, lehetnek ezek is. A vörös színüket egy bakteriorodopszin nevű festéknek köszönhetik, amivel képesek a napfényből energiát nyerni.
Akkor viszont az ostor hiánya nem meglepő, a baktériumok ostorát tulajdonképpen csak elektronmikroszkóppal leet jól megfigyelni.
De ostort fénymikroszkóppal, közvetlenül nem is lehet látni,
csak ha megfested, de akkor is a festéket látod, vagy ha függőcseppet készítesz, de ilyenkor is csak a mozgásukból lehet rá következtetni. Vagyis lehet még ostoros is. Az Euglena okozhat vörös vízvirágzást. Euglena sanguinea vagy micsoda. Volt garatja az egysejtűnek?
Jaj, kimaradt az előbb.
A halofil bacik nem csak sós vízben élnek? Mármint csak kedvelik a sóst, mint a nevük, vagy csak abban élnek meg? Mert ha az utóbbi, akkor valszeg nem az volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!