Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen élőlény lehet ez?

Milyen élőlény lehet ez?

Figyelt kérdés

Ma sétáltam a Királyér mellett, és azt vettem észre, hogy a víz vöröses színű, felkavartam az iszapot, az pedig sokkal élénkebb, már szinte pink színű volt. Hoztam haza belőle mintát, és mikroszkóp alatt azt láttam, hogy rengeteg, vörös színű egysejtű úszkál a vízben. Oválisak, jól látszik a sejtmagjuk, nincs ostoruk, csillójuk(legalábbis én nem láttam).

Valaki tudja, mik lehetnek ezek? Károsak a többi élőlényre?

2009. jún. 19. 16:53
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
70%

Elsőre valamilyen vörösmoszatnak hangzik, de látni kéne közelebbről, így nagyon nehéz bármit is mondani róla.

[link]

2009. jún. 19. 17:19
 2/11 A kérdező kommentje:
Sajnos a mikroszkópos képet nem tudom feltenni, de nem hiszem, hogy moszat lenne, mert nagyon gyorsan úszkálnak, és kisebbek is.
2009. jún. 19. 17:26
 3/11 A kérdező kommentje:
Küldtek be vízmintát az ÁNTSZ-hez is, viszont onnan azt a választ kaptuk, hogy az ámorakác virágpora hullott a vízbe. Még jó, hogy ilyen növény több km-es körzetben sincs, és már úgy 2 hete elvirágzott. :@
2009. jún. 19. 17:32
 4/11 anonim válasza:
62%
Ez valami Szájenszfiksön-ös idegen forma lehet :D
2009. jún. 19. 17:51
 5/11 anonim ***** válasza:

Valami Chromista?

[link]

A sejtek mérete mekkora? Amit elmondtál, abból eukariótára következtetek, de ha jóval kisebbek, lehet, hogy valamilyen baktérium.

2009. jún. 19. 18:10
 6/11 A kérdező kommentje:
mikroszkóppal 700xos nagyítással néztem, szóval szerintem baktérium, de vörös színűvel még nem találkoztam
2009. jún. 19. 21:41
 7/11 anonim ***** válasza:

Akkor egészen más a helyzet! Eddig valahogyan úgy tűnt, hogy eukarióta sejtekről van szó. Sós vizekben gyakran élnek fotoszintetizáló halofil bacik, lehetnek ezek is. A vörös színüket egy bakteriorodopszin nevű festéknek köszönhetik, amivel képesek a napfényből energiát nyerni.

[link]

[link]

[link]

Akkor viszont az ostor hiánya nem meglepő, a baktériumok ostorát tulajdonképpen csak elektronmikroszkóppal leet jól megfigyelni.

2009. jún. 20. 10:37
 8/11 A kérdező kommentje:
Igen, ez az! köszönöm a segítséget! ;)
2009. jún. 20. 13:30
 9/11 anonim ***** válasza:

De ostort fénymikroszkóppal, közvetlenül nem is lehet látni,

csak ha megfested, de akkor is a festéket látod, vagy ha függőcseppet készítesz, de ilyenkor is csak a mozgásukból lehet rá következtetni. Vagyis lehet még ostoros is. Az Euglena okozhat vörös vízvirágzást. Euglena sanguinea vagy micsoda. Volt garatja az egysejtűnek?

2009. júl. 5. 23:18
 10/11 anonim ***** válasza:

Jaj, kimaradt az előbb.

A halofil bacik nem csak sós vízben élnek? Mármint csak kedvelik a sóst, mint a nevük, vagy csak abban élnek meg? Mert ha az utóbbi, akkor valszeg nem az volt.

2009. júl. 5. 23:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!