Milyen megfigyelt fajátalakulások történtek már, amelyek bizonyítják az evolúcióelméletet?
Mert a "teóriát" tények támasztják alá.
A teremtés elméleteket nem támasztják alá tudományos bizonytékok, azokat inkább lehet teóriáknak nevezni.
"Mert a "teóriát" tények támasztják alá.
A teremtés elméleteket nem támasztják alá tudományos bizonytékok, azokat inkább lehet teóriáknak nevezni."
De miféle tények, ha egyszer azt mondjuk, hogy a múltban történtek pl. ugrásszerű változások, de a jelenben nem figyeltünk meg ilyesmit? Egyszerűen csak hangoztatva hallom, hogy tények támasztják alá, de sosem árulják el, hogy mik azok a tények.
Még maga az emberi faj is megfigyelhetően változik, fejlődik!
Mintegy 12000 évvel ezelőtt, amikor az ember először elkezdett áttérni a termelő életmódra és a földművelésre, hirtelen újfajta evolúciós nyomások jelentkeztek. Hamarosan megjelent egy új genetikai változat, amely lehetővé tette hogy az ember megigya a nyers tejet. Normálisan erre csak az emlős kölykök képesek, vagyis az embergyerekek, de innentől kezdve a felnőttek is megszerezték a laktáz enzim termelésnek képességét, és ezzel új táplálékforráshoz jutottak. A (talán közel-keleti eredetű) mutáció sikeres volt, azóta a fél világon elterjedt. Európában ma már alig vannak tejcukorérzékeny emberek. Kelet-Ázsiába viszont még nem jutott el ez a változat.
Egy másik, közelmúltból vett példa. A HIV vírus mintegy fél évszázada bukkant fel Afrikában, hogy aztán az egész világon elterjedjen. Egy évtizeddel ezelőtt vették észre a kutatók, hogy nagyon ritkán születnek olyan emberek, akik teljesen immunisak a HIV vírusra - náluk csak rövid influenzát okoz teljes gyógyulással, míg a többi emberben halálos kimenetelű immunhiányt (AIDS). A rezisztencia oka, hogy ezekből az emberekből hiányzik a vírusfertőzéshez szükséges egyik fehérje (CXCR4), a génje hibás és így nem termelődik. 10 évvel ezelőtt ilyen emberek még gyakorlatilag nem fordultak elő Afrikában. Ma már sok helyen a gyakoriságuk meghaladja a 10%-ot, az erőteljes szelekció miatt. Ha eleget várunk, nyilván többségbe is fognak kerülni a népességben, és ha a vírus addig nem "talál ki" valamit, akkor a fertőzési arány is óhatatlanul csökkenni fog. Ez tehát igazi evolúció, a maga legtisztább formájában.
Persze ezen kívül számos más változatra hat kimutathatóan pozitív szelekció az emberi génállományban. Például találtak olyan idegrendszerben kifejeződő fehérjét, amelynek (a génszakasz véletlen "elcsúszása" miatti) meghosszabbodása korrelációt mutat az intellektuális képességek növekedésével. Külön érdekessége, hogy ez a változat sem jutott el Kelet-Ázsiába, viszont cserébe vannak olyan más génváltozatok (amelyek szintén korrelálnak a magasabb intelligenciával), amelyek csakis egyedül Kelet-Ázsiában fordulnak elő. Tehát mégiscsak kisülhet valami jó is a kinai-európai vegyesházasságokból is...
"Gugli, 1 perc:
[link] "
Amit belinkeltél, az éppen nem a kérdésemre adott választ. Konkrét megfigyelhető fajátalakulásokra voltam kíváncsi, amikről éppen nem ír.
Azt hallottam hogy az állatvilággal közös ősünk a szivacs.
Én kicsit sem hasonlítok egy szivacsra!!
"Arra már válaszoltunk, hogy miért nehéz megfigyelni. Ha meg csak azt hiszed el, amit látsz, akkor azt hiszem rossz kategóriába írtál."
Én rossz kategóriába írtam? Nem hinném. Pontosan a tudomány az, ami a konkrét megfigyeléseket méltatja, nem holmi elméleteket. Az evolúció lehet, hogy igaz, de én kicsit sem merném ténynek nevezni, ha ennyire nehezen megfigyelhető. Lehet, hogy van a változásoknak egy - ma még ismeretlen, de egzakt - határa, honnan tudnánk?
Egyéb kérdésem: A kopoltyús és bőrlégzéses/tüdős állatok közti láncszemet megtalálták már?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!