Mi az idő? Az időutazás lehetséges? Ha igen akkor csaj a jövőbe utazhatnánk?
Sziasztok. Nagyon fiatal vagyok, de az elmúlt néhány évben nagyon el kezdett érdekelni a fizika. Most épp az idő és az azzal kapcsolatos paradoxonok, elméletek foglalkoztatnak leginkább.
Mi az idő? Miért ilyen sebességgel telik az idő? Ezen tudnánk változtatni? Minden világegyetemben/galaxisban van idő? Mert ugye a mi univerzumunk a tér-idő sík. De ahol nincs idő, ott mi van? LEhetséges az időutazás? Hogyan? A múltba vagy a jövőbe jutásra van reálisabb esélye az emberiségnek?
Ha bármelyik kérdésemre tudtok választ adni, azt nagyon köszönöm! Írhattok privátot is!:)
Mindenkinek köszönöm!
Ági(13/L)
Az idő a dolgok állapotváltozását jelző fogalom a sebessége pedig változhat,de egy kicsit bővebben itt is olvashatsz róla:
Már többször volt itt a téma... akár vissza is olvashatnál, nem?
Olyan nincs önmagában, hogy idő. Téridő létezik: tehát a tér és az idő egy összefüggő dolog. A mi világunk felépítése olyan, hogy téridő van benne - a világunkon kívül ez valószínűleg nincsen. Esetleg létezhet a világunktól független másik világ, ahol szintén valamilyen téridő van.
A téridő jellemzője, hogy lokális: vagyis nincsen egységes téridő a világunkban. Az én téridőm kicsit más, mint a tiéd - a kettőt max. a fénysebesség tudja összekapcsolni, ebből aztán egy csomó mulatságos dolog következik - lásd: ikerparadoxon.
Az időben a jövőbe lehet utazni: ha a világban nagy sebességgel (fénysebesség 90%-ától felfelé) mész, akkor a világ ideje a tiédhez képest sokkal gyorsabban telik. Így te nem öregszel meg, miközben a világban nagyon hosszú idő eltelhet.
1.:Mi az idő? Nem tudom, és az emberi agy kapacitása nem elég nagy ahhoz, hogy pontosan felfogja, hogy mi is az idő.
2.:Miért ilyen sebességgel telik az idő? Mert olyan erősségű gravitációs mezőben vagyunk, amiben pont olyan sebességgel telik.
3.:Ezen tudnánk változtatni? Igen, ha változtatjuk a gravitáció erősségét, az idő "sebessége" is megváltozik.
4.:Minden világegyetemben/galaxisban van idő? Szerintem igen, de ez nem biztos.
5.:De ahol nincs idő, ott mi van? Ha feltételezzük, hogy a tér és az idő csak együtt létezhet, akkor semmi. De ha külön-külön is létezhet...akkor a térnek ott nem volt ideje létrejönni, így semmi.
6.:Lehetséges időutazás? Igen, de csak egy irányba.
7.:Hogyan? Úgy, hogy csak a tér azon részén módosítod a gravitációt, ahol te vagy.(vagy mindenhol, kivéve ott ahol te vagy)
8.:ööö...Már régen volt hogy ezt pontosan tudtam, de úgy emlékeszem, hogy csak a jövőbe lehet időutazással eljutni, a múltba nem.(de ez nem biztos)
Ajánlom ezt a könyvet tanulmányozni. :)
Bocs hogy ennyi választ írok. Azt hiszem érdemes ezt elolvasni... kicsit fura... :) Azt hiszem hamarosan,vagy már megcsinálták....
ezt olvasd el!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!