Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Vagy létezik Isten, vagy...

Vagy létezik Isten, vagy létezik perpetuum mobile. Jó a logikám?

Figyelt kérdés
Ha azt vesszük, a világunk tele van energiával. Sugároznak a csillagok, mozognak a részecskék, nincs hőhalál, stb. Felvetődik a kérdés, vajon mi hozhatott létre ilyen állapotot az univerzumban? Mi hoz létre energiamaximumot, illetve mi hoz létre bármit is a semmin kívül? Ez engem arra enged következtetni, hogy végtelenszer létre lehetne hozni világegyetemet, csak még nem ismerjük az energiatermelésnek a módszerét, vagy esetleg tényleg van Isten, aki beindította a gépezetet. Ki mit szól ehhez?
2012. márc. 29. 23:01
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

"ne hagyd, hogy a beképzelt okosok elvegyék a kedved a gondolkodástól"

Amit gondolkodásnak hívsz, az fantáziálás. Itt viszont épp a gondolkodásra próbálták rávenni. :)

2012. márc. 30. 18:55
 12/19 anonim ***** válasza:
39%

"Vagy létezik Isten, vagy létezik perpetuum mobile. Jó a logikám?"

Nem.

Az egesz azon alapul, hogy te milyennek KEPZELED istent. De mivel nem tudod, hogy valojaban milyen barmilyen kovetkeztetest is vonsz le az nem lesz helyes. Az energiamaximumos dolog teljesen ertelmetlen. Bocs.

2012. márc. 30. 19:45
 13/19 A kérdező kommentje:

"Szerintem először a zárt rendszer fogalmával kellene tisztába jönnöd, mert valami nem kerek, amit írtál."

Én tisztában vagyok a zárt rendszer fogalmával, és mivel a világegyetem lehet, hogy zárt rendszer (definíció szerint annak veszik, de ez nem biztos, hogy igaz), lehet, hogy emiatt mozog örökké, nem tudom. De akkor hadd tegyem fel úgy a kérdést az az energiamennyiség, amit a világegyetem tartalmaz, az miért van? Ha a semmiből jött létre valami az egyenlő a perpetuum mobile-vel, nem? Ha nem, miért nem?

"Például mi az a hőhalál?"

Ennek nincs köze ahhoz, hogy mennyire vagyok tisztában a zárt rendszer kérdésével. Inkább ahhoz van köze, hogy te nem tudod, mi az a hőhalál. :) A hőhalál az az, hogy az univerzum minden szegmensében egyenlővé válik a hőmérséklet, ezáltal megszűnik a hőáramlás. Ugye jól mondom, kedves többiek? Itt az a kérdés, hogy a kezdeti állapotban miért nem homogén a hő? Mi okozza az asszimetriát az univerzumban? Asszimetria nélkül ugyanis élet sem létezne.

"Me ugye mit nevezünk "semmi"-nek?"

Az anyag és az energia hiányára gondolok.

"ŐSROBBANÁSNAK hívják azt a dolgot... :-D"

Jó, de akkor ezek szerint az ősrobbanásban zajlott le egy olyan esemény, amely képes energiát előállítani, nem? Mert pont ezt állítottad. Ami egyenlő a perpetuum mobile-vel.

""Hogy történik egyáltalán bármi is a semmin kívül?"

Na ez már így nem annyira természettudományos kérdés, inkább filozófiai. :-D"

Nem hinném. Hallgattam pl. Dávid Gyula fizikus előadását; ez komoly természettudományos kérdés tudtommal. Mitől lett mozgás, mi indította be a szekeret, és vajon ezt a beindító mechanizmust tudnánk-e mi is alkalmazni. Helyreállna ugyanis kissé a gazdaság. :)

"Nemhogy jó a logikád, de csapnivaló. Amit leírtál, azt áldelimmának hívják, abból indulsz ki, hogy vagy ez vagy az a helyes."

Tévedsz. A kérdésemben pont azt tettem fel, hogy helyes-e. És ha nem, akkor mondjatok másik alternatívát. De te nem hoztál fel a kettő helyett egy harmadik lehetőséget, csak szapultad az enyémet.

"Megjegyzem, ezért van a matek és tudom, hogy ezt a gondot áthidalja."

Hogy jön most ide a matek? Mit akarsz a matematikával most állítani? (Igen, minden tudományos tételnek matematikai alapja van, de magyarázd el kérlek, hogy mi a tudományos tételed! :))

"Kizárólag HIT kérdése az Isten létének elfogadása."

Na ez az amit soha nem értettem igazán. Ezek szerint Isten, definíció szerint bebizonyíthatatlan? És mi van, ha mégis be lehet bizonyítani? Lehet, hogy nincs rá bizonyíték, tehát félreértés ne essék! Én csak azt mondom, hogy miért zárod ki alapból a bebizonyíthatóságát? Ez ugyanis csak egy önkényes Isten-definícióból adódik, ami nem biztos, hogy megállja a helyét.

"A hitetlennek magyarázhatsz akármit, úgyis csak tudományos érveket fog keresni, és megmagyaráz bármit..."

Azt gondolom, hogy ha Isten létezik, akkor őt tudományosan is be lehet bizonyítani. Nem tudok egyetérteni azzal a felfogással, hogy van egy ún. isteni magyarázat, meg van egy ún. tudományos magyarázat. Nem. Egy valóság van, és a tudománynak a feladata tudtommal, hogy a valóságot megtalálja és bebizonyítsa. Az alapkoncepció az kellene, hogy legyen a tudományos oldal részéről, hogy NEM TUDJUK, hogy van-e Isten, és nem pedig az, hogy eleve KIZÁRJUK Isten létét, mert ugye az önkényes Isten-definícióból Isten falszifikálhatatlan... a valóságban meg lehet, hogy nem is az.

"Úgyhogy azt javaslom (saját tapasztalatból) nem érdemes a tudomány rovatban Isten létezését keresni, firtatni, mert csak magadat fogod felidegesíteni, és további (felesleges) kérdéseket halmozni..."

Sajnos egyébként nekem is ez a tapasztalatom.

"szerintem nagyon is érdekes a kérdés. úgy-e a perpetuum mobile az örökös, vagyis el nem fogyó energia áramlását jelenti számodra, és ezt Istennel azonosítod."

Nem egészen. Illetve érthetnénk így is. De az is lehet megoldás (ahogyan a kérdésemet feltettem), hogy van perpetuum mobile Isten nélkül is. Tehát még egyszer mondom, egyáltalán nem biztos, hogy azonos a kettő.

"hiszen az már kiderült, hogy az anyag és az energia ugyanaz"

Pontosabban az anyag az energiának egyfajta megjelenési formája. Tehát az energia a nagyobb halmaz. :)

"Lehet, hogy a Tudat is Energia, meglátjuk merre vezet a fejődés iránya"

Én is értelmes dolognak tartom ezt a témát kutatni. De alapból kizárni, vagy alapból feltételezni ehhez hasonló kijelentéseket azt gondolom, erősen tudományellenes, mégis sok tudós gondolkodik efféle apriori előfeltételezésekkel.

"Hát igen Max Tegmarknak van egy elmélete miszerint vagy minden létezik vagy semmi."

Ez is érdekes dolog, de én nem erre akartam terelni a témát. Ez ugyanis már valóban filozófiai kérdés, legalábbis jelenleg. De én most szigorúan természettudományos kérdést tettem fel.

"Tény hogy ennek semmi értelme de az Univerzum is egy céltalanul, értelmetlenül létező dolog."

Hú. Ezért az állításért már kapott valaki Nobel-díjat? Ki bizonyította be, hogy az univerzumnak nincsen célja?

"Az egesz azon alapul, hogy te milyennek KEPZELED istent. De mivel nem tudod, hogy valojaban milyen barmilyen kovetkeztetest is vonsz le az nem lesz helyes."

Nem értelek igazán. Hiszen minden először azon alapul, hogy azt a valamit valahogyan elképzelik a tudósok. Pl. régen az atomot egy naprendszerhez hasonló szerkezetnek képzelték el, ma pedig sokkal inkább úgy, hogy az elektronok véletlenszerűen jelennek meg a mag körül. A kép tehát változik folyamatosan. Istenről is miért ne lehetne egy kezdeti képünk, amely a további kutatás által folyamatosan változik? Pontosan azon állítás miatt, amit te írtál le, amiatt tartom helytelennek azt az Isten-definíciót, hogy Istent a tudomány nem tudja vizsgálni. Ugyanis honnan tudja ezt a tudomány, ha nem tudjuk, milyen Isten? Mi van, ha mégis vizsgálható, akár bizonyítható is?

"Az energiamaximumos dolog teljesen ertelmetlen."

Nem teljesen jól fejeztem ki magam. Úgy értem tehát, hogy az univerzumnak van valamekkora energiaszintje (én ezt neveztem maximumnak, de végülis mindegy), a kérdés az, hogy hogy jött létre ennyi energia? Milyen folyamat hoz létre energiát?

2012. márc. 30. 21:23
 14/19 anonim ***** válasza:
hasonlo kerdeseket mar sokan tettek fel.de en is hozzateszek valamit.kepzeljunk egy nagy szobat,ami teljesen ures es vakum van benne.ez lenne a kezdetleges vilagur.hogy fog itt barmi is letrejonni,hiszen semmi sincs benne?amig erre nem lesz valasz,addig kar feltenni ezeket a kerdeseket.
2012. márc. 31. 08:14
 15/19 anonim ***** válasza:

Az alapprobléma, hogy te olyat kérdeztél, amire senki nem tudja a választ. Mindenkinek van egy elképzelése vagy az "okosabbak" olvastak pár könyvet erről és még okosabbnak hiszik magukat.

Én személy szerint nem hiszem, hogy az ősrobbanással kezdődött minden. Ha azelőtt nem volt semmi, akkor mint tudjuk az nem tud robbanást előidézni. Azonban a fekete lyukak képesek energiát elnyelni (ha képesek). Mint egy nagy zsák, az is megtelik egyszer és az már felrobbanhat a nagy energiamennyiségtől. Valahol olvastam, hogy nem az első és nem az utolsó volt az a robbanás.

Perpetuum mobile létezését a tudós emberek kizárják, mert ha létrejönne akkor a fizika nevű tudományágat szinte teljes egészében újra kéne fogalmazni. Azonban ez még nem zárja ki a létezését. Én is biztos vagyok benne, hogy lehet energiát létrehozni. Ha nem lehetne, akkor a tudományban az energia olyan lenne, mint a vallásban Isten...egyszerűen csak van és nem keressük a létrejöttének a forrását. Mert ugye ha vallásos fejjel gondolkodnánk, az is kérdés lenne, hogy Isten hogyan "keletkezett"?

Viszont ha elfogadjuk, hogy a fekete lyuk energiát nyel el és az univerzumban konstans energiamennyisége van, akkor automatikusan adódik, hogy valami termeli is az energiát.

Ez persze csak az én elméletem.

2012. márc. 31. 13:21
 16/19 anonim ***** válasza:

"Hú. Ezért az állításért már kapott valaki Nobel-díjat? Ki bizonyította be, hogy az univerzumnak nincsen célja? "

Az hogy célja van csupán egy emberi elképzelés. De az nem azt jelenti hogy nem adhatunk célt neki. Ettől még lehet hogy az életnek és a tudatnak fontos szerepe van az Univerzumban. Gondolj bele lehet hogy az idő csak egy átverés. Létezhetne idő olyan Univerzumban ahol nincsenek megfigyelők? És vajon létezik az az Univerzum?

2012. márc. 31. 15:55
 17/19 A kérdező kommentje:
Nem tudhatjuk, hogy az univerzum az objektív valóság, vagy a tudatunk kivetülése, ezért arra sincs válasz, hogy létezik-e idő ott, ahol nincs megfigyelő.
2012. ápr. 2. 09:37
 18/19 anonim válasza:
48%
Isten létezik, és sokan úgy hívják a sors, vagy akárhogy is az emberek érzik hogy van velük valaki, és ő Isten.
2012. ápr. 5. 18:40
 19/19 anonim válasza:

Szerintem ezt mondtad ki:

vagy egy ismeretlen(valami, amire szavunk sincs) dolog hozta létre a világegyetemet,

vagy isten (amire, vagy akire legalább van szavunk)

De a maga módján két ismeretlen, csak az egyikhez van szó, ami viszont nem ok, ezért mindegy igazán hogy melyik.

Más szóval: vagy valami hozta létre a világot, vagy valami más.

Igen a logika jó..csak :) én nem tudom, ..mire lesz jó?

Bár lehet, hogy erre akarsz kilyukadni: ha ember feletti a dolog, akkor nem tudunk beavatkozni, ..ha ember alatti, akkor igen. Ha ember feletti, akkor egyszer keletkezett és kész, ha embertől függ, akkor ismételhető.

Szerintem viszont mindegy, mert így kellene mondani: Ha isten egyszer teremtett, akkor többet nem fog, Ha viszont ismétel, akkor mindegy, hogy isten ismétel: teremt, vagy az ember teremt :)

A kérdéseddel nincs baj, csak ki tudja??

Puszta Logika nem vezet végül tényhez, csak a tapasztalat.

Hogy a világ esetleg nem objektív, mert talán a tudat kivetülése, azzal vitatkoznék, a tudat kivetülése is tény lenne.

Másrészt a világ tudat kivetülése nem lehet, mert nem a tudat fogalmától jutunk a világhoz, hanem a világ fogalmától a tudathoz. Na ez mondjuk már filozófia.

De sebaj, a tudomány alapja is filozófia.

Szerintem isten és a perpetuum mobile együtt is létezhet.

Isten (híre szerint) örök és mindenható, úgyhogy simán :)

2012. ápr. 6. 23:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!