Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A föld gravitációs tere hány...

A föld gravitációs tere hány méter magasban szűnik meg?

Figyelt kérdés

http://www.youtube.com/watch?v=QNJ1JaUd4kA&feature=related

A videóban a csaj elengedi a labdát és lebeg. Viszont elvileg akkor a repülővel nem tudna visszajönni a gravitációs térbe, mert a repülőgép alkalmatlan az űrben való közlekedésre. Ezt nem értem.

2012. márc. 27. 23:16
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:

Meg egy idevágó link (angol és rövid)

[link]

Meg még egy ami nem pont erről, de erről is szól: (angol és hosszúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú)

[link]

2016. júl. 18. 15:02
 22/31 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a 88%-os válaszolónak. A 70%-os személynek üzenném, hogy a kérdés egyszerű és érthető volt, egy regény okoskodó/lenéző írás helyett talán hasznosabb lett volna egy tömör és összeszedett válasz.
2016. júl. 21. 22:32
 23/31 A kérdező kommentje:
Azt szeretném még kérdezni, hogy "Miért mondják azt, hogy az űrben súlytalanság van?" - mikor ez a kijelentés nem is igaz. El lehet távolodni a Földtől annyira, hogy egy test súlya nagyon kicsire csökkenjen, de ha jól értelmeztem 0 soha nem lesz. Illetve mas égitestek is hathatnak a Földtől messzire eltávolított testre es azok is "súlyt kölcsönöznek" neki. Kérlek javítsatok ki, ha tévedtem! :)
2016. júl. 21. 22:40
 24/31 Mojjo ***** válasza:
100%
@23: a súly klasszikus fogalma az az erő, amivel egy test nyomja az alátámasztást, vagy húzza a felfüggesztést. Precízebb megfogalmazásban a testre ható inerciaerők nagysága jelenti egy test súlyát. Az űrben, ha csak nem egy űrhajóban utazunk, amit épp gyorsítunk a _hajtóműveivel_ (gravitációs gyorsítás nem számít), akkor nem hat ránk inerciaerő. Ha megnézel egy videót az űrhajósokról, nem tapadnak ki a keringő űrhajó falára, hanem békésen lebegnek benne. Persze a súly másik, szimpla m*g megfogalmazásában nem leszünk az űrben lebegve sem súlytalanok.
2016. júl. 21. 22:50
 25/31 anonim válasza:
100%

1.: Olvasd el a "Az idő rövid története" c. Hawking könyvet. Laikusoknak is jól érthető a könyv és nagyon jó példák vannak benne.

2.: Próbáld ki a Kerbal Space Program nevű játékot. Elsőre nevetségesnek tűnik, de valójában minden lényeges erő hatást szimulál és megválaszolja minden gravitáció, légellenállás, súlytalanság kérdésedet. Erősen ajánlom hozzá a magyar nyelvű Wiki oldalát.

Ezek után te magad fogod megválaszolni a kérdésedet.

2017. ápr. 24. 12:16
 26/31 dq ***** válasza:
100%
vagy ülj be egy 9 osztályos fizikaórára
2017. ápr. 24. 17:42
 27/31 kori80 ***** válasza:
100%

Amikor azt mondják, hogy az űrben súlytalanság van, akkor igazuk van:

Egyszerűen szólva az űrben ugyan mindig (és a világon mindehol) van gravitáció, viszont súly csak akkor van ha emiatt a gravitációtól hozzányomódsz valamihez (pl. talajhoz, vízhez ha úszol stb...).

Az űrsikló folyamatosan esik (az utasával együtt) olyan nagy sebességgel hogy elrepül a Föld mellett folyton. Mivel az utasa és az űrhajó is egyszerre zuhan, ugyanabban az irányban és sebességgel (a gravitáció is ugyanabba az irányba húzza őket), ezért nem fog neki paszírozódni a falnak benne, mint a Földön a talajhoz, ezért nincs súly. (a fontos dolog, hogy súly tehát az erő amivel nekinyomódsz a talajhoz, vagy pl. ha kötélmászás közben amivel a kötelet húzod, hogy ne ess le). Súly tehát nincs, ha lebegsz, mivel nem nyomódsz neki semminek.

2017. máj. 1. 14:40
 28/31 anonim válasza:
0%
Arrogancia meg ego az van. Én sem emlékszem minden elemi tananyagra de a téma engem is érdekel. Valóban több az okoskodás itt, mint a válasz. Vicces, hogy a kommentelők (segítő választ adók) általában összevesznek szinte minden esetben.
2017. aug. 22. 22:15
 29/31 stellaz ***** válasza:
100%

Nem vagyok fizikus vagy matematikus, de én úgy tudom, hogy a Föld körüli pályán lévő testek (űrhajó, vagy akár a Hold) folyamatosan gyorsulva (az irányváltás is gyorsulás) zuhan a Föld felé, csak mivel "oldalra" is mozog, ezért zuhanás közben a bolygó felszíne mindig kigörbül alóla. Ha az űrhajó nem éri el a szükséges sebességet, vagy a még ott található levegő molekulák lefékezik a sebességét, akkor egyszerűen lezuhan.

A Holdra is azért kellett bazi nagy rakéta, mert a Föld visszahúzza az űrhajót, ha nem megy elég gyorsan, visszafelé meg elég volt egy pici lökés is a hajtóművel, hogy elszakadjanak a Holdtól, mert gyakorlatilag visszazuhantak a nagyobb gravitációs mezejű Földre.

2018. jan. 16. 09:01
 30/31 Melinda6444 válasza:
18%

Azért durva hogy így hét évvel a kérdés óta nem kaptál számodra érdemleges választ. Mert mindenki a fizika tudását akarja fitogtatni (amit én nem is vonok kétségbe), de ezzel neked nem segítettek mivel neked arra volt/van szűkséged hogy vizuálisan elképzeld.

Ez a két grafikon segíts hogy elképzeld magasságonként.

[link]

Itt viszont figyelj rá hogy a grafikon a föld középontjából indul. Tehát a te számodra úgy érdekes ha az "upper mantle" szürke vonalától nézed.

[link]

Megnézheted, annélkül hogy minden pontot egyesével számítanál ki (a többiek hülye tanácsára) és kötözgetnéd össze.

Láthatod hogy a gravitáció még több ezer kilométeres magasságban se piskóta! Szóval igen nagy ahhoz képest mint gondoltad és még ott is nagy erő kell leküzdeni! Most fizukusok jöhettek belém kötni, hogy "miért használok ilyen relatív fogalmakat?" -azért hogy értse és eltudja képzelni

Ha a számolgatás érdekel mégis de lusta vagy, akkor itt egy kalkulátor:

[link]

2019. aug. 18. 20:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!