Mitől édes a cukor?
A cukor az szénhidrát,vagyis szén,hidrogén és oxigén.
Sem a H2O sem a CO2 nem édes.
Dehogyisnem: édesvíz
Ha van benne egy kis hcl, akkor már sós.
:)
Amiből egy glikozidos.
Bocsánat, nem tudom, miért küldte el az előbb, nem is csináltam semmit.
Mivel kielégítő választ nem kaptál, ezért leírom amit én tudok!
A ízlelés specifikusan történik, azaz a különböző ízlelő szemölcsök között, különböző ízlelő bimbók vannak, amik mind mind egy egy íz-fajta érzékelését tudják végezni. Ezek szétszórtan vannak a nyelven, de van ahol kicsit több van(ezért van az hogy pl: elöl sokkal jobban érzed az édes ízt, mint máshol)
Különféle sejtek érzékelik az 5 féle ízt(sós, édes, keserű, savanyű, umami, + a víz de az nem íz)
A sejtek csak bizonyos molekulákat, molekula részleteket, esetleg atomcsoportokat érzékelnek + ionokat is.
példák:
Édes: alkoholok (főleg a poli-alkoholok->glukonon, mannit)
aldehidek, ketonok->+alkholokkal gyakorlatilag a cukrok
nehézfém ionok: ólom, berillium sók
egyes fehérjék: amik nagyon édesek pl:taumatin,marrelin
Savanyú: ezek a savak(főleg a szerves savak)
Sós:kisméretű ionok, főleg a Na-ion
Keserű: kisméretű kationok nagy koncentrációban(kapj be
kanál sót->azonnal köpd is ki, majd meglátod hogy
keserű)
Nagyméretű kationok, alkaloidok,feniltiokarbamidok
+ahogy már mondtam a vizet is érezzük. Remélem segítettem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!