Ezt a problémát hogy küszöbölik ki a térképészek?
Figyelt kérdés
Ugyebár a valódi északi pólus és a mágnesespólus nem egy helyen van. Azt a körívet leszámítva, amelyik a mágneses póluson és a sarkponton is átmegy, mindenhol hamis értéket mutat az iránytű. Ez Magyarországon még tűrhető, de minél északabbra megyünk, a különbség annál durvább, mert jóval közelebb vagyunk ott a sarkörhöz, így egyre nagyobb eltérést mutat az iránytű az északi iránytól. Így egy Észak-Norvég térképen a valós és a mágneses pólus közötti különség miatt már nagyon nem hiteles, ha az iránytű által jelzett pólust adják meg északnak. Jó, most van már GPS de csak 1-2 évtizede használják ezt komolyabban. Előtte az északi népek az iránytűre hagyatkoztak, vagy inkább a Sarkcsillagra?2012. márc. 18. 00:04
1/8 anonim válasza:
Már többszáz éve ismerik ezt az eltérést, és folyamatosan jegyzetelték. Ez megvolt minden hajósnak, és aszerint korrigáltak, ha szükséges volt.
2/8 anonim válasza:
Meg a hajósok többnyire a csillagok állásából állapították meg az irányt szeksztánssal. Akiknek fontos a pontos érték, ismerik a helytől függő korrekciós tényezőket is. A tudomány fejlődésével ezek egyre pontosabbak és részletesebbek.
3/8 anonim válasza:
Egyébként a térképeken rajta van mind a kettő (mármint a mágneses pólus pontja és a valódi pólus), így ha tudom, hogy hol vagyok, és azt is, hogy az iránytű merre mutat (a mágneses felé), akkor tudom, hogy mennyire kell eltérnem az iránytűtől.
4/8 A kérdező kommentje:
Kösz szépen a válaszokat! Amúgy Magyarországon kb. hány fok az eltérés?
2012. márc. 18. 17:17
5/8 anonim válasza:
Nem tudom, hány fok innen nézve, kb. 8 foknyira van a pólustól Észak-Kanadában. Itt látszik, hogyan változott időben:
Az is látszik, hogy az 1600-as évek óta feljegyzik, és használják. (Első voltam.)
6/8 anonim válasza:
21:17 vagyok. Rosszul írtam, a kék foltok csak a feljegyzések alapján modellezett pontok, de a lényeg, hogy az akkori feljegyzések alapján készült.
7/8 A kérdező kommentje:
Nem semmi, hogy a 70. fok környékén van, ami azért nagy jóindulattal sem nevezhető igazán északnak. Na meg amennyit mozog...
2012. márc. 18. 22:25
8/8 anonim válasza:
"a 70. fok környékén van"
Pontosabban volt, 1900-ban. :DD
Merthogy változik a helyzete.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!