Egy felnott ember egy levegovetellel 1 l levegot vesz. Mennyi oxigent vesz egy levegovetellel?
Nem tudom most végigszámolni, de szerintem így kéne:
P*V = n*R*T (szobahőmérséklet, légköri nyomáls, V = 1 liter = 1 dm^3)
Innen megvan az n, azaz a mólok száma. Ennek 21%-a oxigén, tehát ennyi jut be a tüdőbe. De ebből ha jól emlékszem, kevesebb, mint a felét veszik fel ténylegesen a léghólyagok.
Viszont ez nekem 8,23 mmol-ra jön ki (nem számolva a tüdő hatásfokát, de az nem is volt benne a kérdésben).
a levegő 21%-a oxigén, 78 % nitrogén és 1% egyéb gázok. tehát az 1l 21%-át lélegzi be.
az már más kérdés, hogy ebből mennyit használ fel...
P*V = n*R*T (ez az egyesített gáztörvény)
P: nyomás
V: térfogat
n: mólok száma
R: gázállandó (8.314 J/(mol*K)
T: hőmérséklet (Kelvinben)
Ebből:
n = P*V/(R*T)
P: 101 000 Pascal (légköri nyomás)
V: 1 liter = 0.001 m^3
R: 8.314 J/(mol*K)
T: 310 K (azaz 27 celsius fok, ez saját becslés a levegő hőmérsékletére, ezzel lehet játszani)
Ebből n = 0.0391 mol, azaz ennyi egy liter szobalevegő anyagmennyisége.
A levegőben az oxigén 21 mol%-os arányban van jelen.
Így n*0.21 = 0.00823 mol, azaz 8.23 millimol. Ennyi oxigén jut a tüdődbe légköri nyomáson, 310 Kelvin hőmérsékleten, egy literes légvételt feltételezve.
Innen megvan az n, azaz a mólok száma. Ennek 21%-a oxigén, tehát ennyi jut be a tüdőbe. De ebből ha jól emlékszem, kevesebb, mint a felét veszik fel ténylegesen a léghólyagok.
Viszont ez nekem 8,23 mmol-ra jön ki (nem számolva a tüdő hatásfokát, de az nem is volt benne a kérdésben).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!