Sokban különbözik az ember a sertéstől?
Milyen szinten akarod nézni? :) Nagyban nézve nem, ugyanolyan a sejtbiológiánk (meg jóformán az összes többi földi élőlénnyel is), a főbb testfelépítésünk (ez is igaz a legtöbb magasabb szintű élőlényre), fehérjeszintézisünk, DNS felépítésünk, szaporodásunk.
Viszont pl más a kromoszóma-készletünk és számunk. Ebből kifolyólag a DNS-ünk "tartalma" is eltérő. :)
Milyen részletességgel akarod a "hasonló" és "különböző" szavakat használni? Mert biológiában ennek ilyen szinten nincs sok értelme.
"Nagyon sok közös van Pl a bőr és az összes belsőszervünk is"
Hát speciel nekem az összes szervem saját, semmilyen sertéssel nincs közös szervem.
Viccet félretéve, a sertés genom kb. 22 000 kódoló szakaszt (gént) tartalmaz, nagyjából annyit, mint az emberi genom. Ebből kb. 14 000 "közös" - ezek nagy része a többi méhlepényes emlősben is megvan.
Az egyes szövettípusok nagyon hasonlóak, de ez szintén az emlősökre jellemző.
Mivel a sertés anatómiáját és élettanát nem ismerem olyan alaposan, arról nem tudok mit mondani, de sertés szívbillentyűket világszerte ültetnek emberekbe, és ugyanúgy működnek, mint a műbillentyűk.
nekem pl nincs olyan kunkori farkam. :)
meg anyám általában tányéron szervírozza a vacsorát,nem vályúba...
Inkább szerintem az a lényeg,hogy élettani szempontból hasonlóan viselkedik szervezetünk, ezért alkalmas lehet bizonyos dolgok tesztelésére. (gyógyszerkutatás stb..)
Nem az a kérdés,hogy miben tér el,hanem az,hogy milyen szempontból miben hasonlítunk hozzájuk. Természetesen lehet bizonyos majmokhoz jobban hasonlítanánk,de majmokat nem tenyésztünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!