Megbízhatatlan radioizotópos vizsgálatok?
egyik tanárom szerint a radioizotópos vizsgálatok nem feltétlenül megbízhatóak, ugyanis
- ahhoz, hogy higgyünk az eredményeknek, feltételeznünk kell, hogy kezdeti stádiumban az izotóp-bomlástermék
(pl. K40-Ar40) 100:0 arányú.
- nemrégiben végeztek kísérleteket nemrég kirobbant vulkánoknál. A kitörés után keletkezett kőzetek pár hónap múlva megvizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy az izotóparányokat tekintve a vulkanikus kőzet több millió éves, pedig csak néhány hónapos volt.
Sajnos a forrásokat nem ismerem:S Épp ezért szkeptikus vagyok. Valaki hallott már esetleg hasonlóról?
a kreacionnista hírlap az nem tudományos publikáció,ilyen nagyon jól szerkesztett "újságot" bárki gyárt neked 30 perc alatt.
a kormeghatározásokat nem szokás ész nélkül végezni.alaposan el kell dönteni,hogy alkalmazható-e az adott módszer az adott mintán,vagy esetleg vmi felül üthette az adott rendszert,ez általában ki is derül ha valami fergetes nagy baromság jön ki mérésnek pl. jövőbeli kor
igen, nyilván. De ez a Steven Austin nevű valaki elvileg egy geológus. Annyit már csak meg tud állapítani, hogy egy viszonylag friss kőzetben van-e Argon40 izotóp, vagy nincs. Ehhez nem kell nagy észlénynek lenni.
Félreértés ne essék, nem vagyok elfogult, kreacionista meg aztán végképp nem:) Csak kíváncsi vagyok erre a dologra. Én is keresem benne a hibát:D
Mondjuk az alap, hogy ez a vulkán valamikor a 80-as években tört ki, és a radioizotópos kormeghatározás akkoriban (amennyire tudom) még viszonylag újdonság volt. És hiába próbálkoztak vele sokan, mivel nem tudták szakszerűen alkalmazni, rengeteg mérési hiba adódott.
nagyon köszönöm a válaszokat:)
alaposabban utánanéztem ennek a geológusnak, de kreacionista oldalakon kívül nemigen találtam róla információt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!