A fekete lyukak párolgása során a kimenő részecskék (fotonok? ) nem esnek gyorsan vissza kis perturbáció hatására?
Nem látott még senki se Hawking sugárzást, se fekete lyukat.
Ami nem is csoda, hiszen a fekete lyuk kialakulásához végtelen sok idő kellene. Tehát a mi téridőnkben nem létezik.
A perturbációt, mint kifejezést bolygók, égitestek mozgására szokták használni. Még nem hallottam ilyesmire.
És igen, pont az a poén, hogy vannak olyan részecskék, amik elszöknek. Pont annyival csökken a fekete lyuk energiája. (nem közvetlenül az elszökése végett, hanem a visszahulló negatív energiájú párja miatt... ezek a párokban negatív-pozitív energiájú részecskékként jönnek létre kb. bárhol össze-vissza)
Minél kisebb a fekete lyuk, annál gyorsabban "fogy".
De nekem sem tiszta teljesen a kép az arányokról és a matematikai levezetésről...
Gondolkodjatok. Amikor a fekete lyukakról beszélünk, mindig előjön, hogy a bele zuhanó űrhajós kívülről nézve egyre lassabban mozog, ahogy közelít az eseményhorizonthoz. Az eseményhorizonthoz érve gyakorlatilag megáll (mert a sajátideje végtelenszer gyorsabban telik, mint a kinti idő).
Nem szúr szemet senkinek az, hogy amikor a fekete lyuk kialakul, akkor legelőször is neki kell összeszűkülnie az eseményhorizontján belülre? És hogy kívülről nézve ennek is végtelen hosszú ideig kell tartania?
Ezért nem létezik igazi fekete lyuk a mi téridőnkben, és ezért nem lehet megfigyelni semmilyen Hawking sugárzást.
01-14 21:26-os hozzászóló vagyok
A perturbációt arra szoktuk mondani, amikor a különféle égitestek mozgását valami "zavarja". Pl. egy másik bolygó odébb húzza a pályáját, vagy egy hold ráncigálja.
Nem hallottam még részecskékre vonatkoztatva megemlíteni.
Egyébként elég meredek kijelentéseket teszel olyanokról, amikről fogalmad sincs. Pl. utalás arra, hogy nem tudom mi fán terem. A Hawking sugárzásra meg keress rá akkor az interneten, Google jó barát! Főleg angolul vannak jó leírások róla, de magyarul is akad 1-1...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!