Igazak vagy hamisak az állítások és miért?
Igaz vagy hamis?
a. A fémes kötés erőssége befolyásolja a fémek egyes fizikai tulajdonságait.
b. Ha a rézforgácsra sósavat öntünk, akkor gázfejlődést tapasztalunk, a durranógáz
próba pozitív lesz.
c. A vizet a magnézium jól, a kalcium csak magasabb hőmérsékleten bontja.
d. Híg kénsav oldat és réz reakciója után a kémcsőben kékes színű oldat marad
vissza.
e. A bronz a réz és az ón ötvözete.
f. A desztillált víz kémiailag mindig azonos az ioncserélt vízzel.
g. A vízkő és a kazánkő kémiailag ugyanaz.
h. Egyes fémek nem képesek a vízmolekulákat redukálni.
i. A fémek korróziója redoxi folyamat
a, igaz, mert az atomok közti kötés minősége befolyásolja a fizikai tulajdonságok nagy részét ( h mekkora részét arról fogggalmam sincs)és ez nem csak a fémeknél van így
b, ezt sajna nem tudom, de akkor lesz durranógáz h a két anyag reagál egymásra és a hidrogén kilép a sósavból
c, erre ötletem sincs
d, igen mert rézszulfát keletkezik (amit permeteznek a szőlőre a gombák ellen) és az kékes színű
e, igaz de ötletem sincs h itt mien indokot lehetne írni
f, nem, mert a desztillált vízben vannak szabadon mozgó ionok az ioncseréltben nincsenek
g, erre kéne tudnom válaszolni de meg nem mondom sajna :(
h,passzolom
i, igaz mert a fém oxidálódik az oxidálószer redukálódik (elektron átmenet történik) és ezeket redoxi reakciónak nevezzük
Néhány helyen azért pontosítanék...
b)a sósav nem oldja a pozitív standardpotenciálú fémeket, tehát nem lesz reakció, így Hidrogéngáz sem keletkezik..
d)A HÍG KÉNSAV NEM OLDJA A REZET! csak a tömény: tehát hamis
f) itt pont fordítva írtad, mert a desztillált vízben nincsenek szabadon mozgó ionok, míg az ioncseréltben vannak, pont ez a lényeg, az ioncserélt víznél csak kicserélik a keménységet okozó ionokat
g)a vízkő és a kazánkő a CaCo3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!