Pár fizika alappélda nem megy, segítesz?
Valamikre nagy nehezen rájöttem, de a többi sehogy nem megy...
Nagyon fontos lenne, köszönöm szépen a segítséget!
A 6/1-esnél jó számoltam, hogy 20? Csak azért 15 mp a megoldás, mert a második másodpercben még nem tesz meg 20 métert?
És H- és O-gázosnál miért 40 kPa a megoldás miért nem 80?
És a fókusztávolságnál jól számoltam? Ha igen, miért kell 2-vel elosztani a görbületi sugarak összegét? És az eredményt miért m-ben kapom, miért nem cm-ben?
A többihez lövésem sincs, néztem könyvben, neten, de nem találtam használható képleteket.
Köszönöm még egyszer, ha valaki segít!
A fókusztávolságosnál már megvan a helyes képlet, már "csak" a többi kellene.
Légyszi, valaki! Ha csak egyben segítesz, akkor is borzasztó hálás leszek!
1) A fénysebességet kell figyelembe venni: A hullámnak ha c a sebessége, akkor egy periódusidő alatt éppen egy hulláhossznyit halad előre:
λ = c·T
A frekvencia a periódusidő reciproka, ezért:
f = 1/T = c/λ
f = 300000 km/s / 550 nm = 3·10^8 m/s / 0.55·10^(-6) m = 5.451·10^14 1/s
Vagyis az A válasz a jó (a Hz meg az 1/s ugyanaz)
2) Ezt jól írtad, 10·lg(I2/I1), vagyis 20 dB, C a jó.
3) Az egyetemes gáztörvény szerint:
p·V/T = n·R
Ha egyforma a térfogat (V, m³) és a hőmérséklet (T, Kelvin), akkor a nyomás (p, Pa) arányos lesz az anyagmennyiséggel (n, mol). (R az egyetemes gázállandó, 8,314 J/molK)
Most a tömeg azonos, akkor viszont az anyagmennyiség nem lehet az, mert 1 mol oxigén 16-szor nagyobb tömegű, mint 1 mol hidrogén. Vagyis most a hidrogén anyagmennyisége 16-szorosa az oxigénének. Akkor viszont a hidrogén nyomása is 16-szorosa: 80 kPa, ami a B válasz.
4) Itt meg van adva a víz párolgáshője, vagyis hogy hány Joul energia kell ahhoz, hogy 1 kg víz elpárologjon (a szükséges energiát a szervezetből vonja el, mert az van a közelben :) ). Csak be kell szorozni ezt a víz tömegével.
Félrevezetésképpen meg van adva a sportoló tömege, de arra az adatra nincs szükség. A víznek viszont a térfogata van megadva, de 1 liter víz éppen 1 kiló, szóval 2 kg·2,25·10^6 j/kg = 4,5·10^6 J, ami az A válasz.
Jaj, akkor a gázosat jól gondoltam, csak elnéztem a megoldást. :D
A párolgásosnál meg tényleg jól félrevezettek, osztottam, szoroztam, mindent csináltam a 75 kg-mal. :)
Jaj, nagyon-nagyon-nagyon sokat segítettél, köszönöm!
5) Itt nem jó, amit oldalra írtál, 1/f=(n-1)(1/r1 + 1/r2) a képlet. Te kérdezted ezt meg egy másik kérdésben?
6) A második másodpercről van szó, vagyis a t1=1s és t2=2s közötti időről. Tehát amit számoltál oldalt, abból ki kell vonni az 1/2g·1²-t. Ez így 15m lesz, C válasz.
Igen, én kérdeztem meg, akkor azt hittem még, hogy a többi menni fog.
És akkor ha ennél a szabadesésesnél a 3. mp-et kérdeznék, akkor az 1/2g*2^2-et kellene kivonni az 1/2g*3^2-enből?
6/2)
Az erő által végzett munka az elmozdulással arányos: W=F·s
Tehát itt is az idő csak félrevezetés, felesleges adat.
W = 100N · 3m = 300 J, A válasz.
6/3) Az impulzus a sebesség és a tömeg szorzata, tehát akkor a sebessége 6 Ns/3 kg = 2 m/s. A mozgási energia meg 1/2 m·v² = 1/2 · 3 kg·(2 m/s)² = 6 J, C válasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!